ELEKTROMAGNETSKI PULS

Izraelski elektro-napad na Iran ostavit će posljedice i u Europi

12.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Pojavile su se informacije da Izrael navodno razmišlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa (EMP) nad Iranom kako bi paralizirao njegove cjelokupne prometne i komunikacijske mreže i time zaustavio razvoj njegova nuklearnog programa. Što je točno napad elektromagnetskim pulsom, pojasnio je za Worldnet Weekly F. Michael Maloof, bivši viši analitičar sigurnosne politike u Ministarstvu obrane SAD-a

Izvori kažu da bi izraelski napad elektromagnetskim pulsom između ostalog učinkovito zaustavio iranske snage u blokiranju Hormuškog tjesnaca, što Islamska Republika prijeti da će učiniti ukoliko bude napadnuta, ciljajući američke vojne objekte u regiji. Kako to Izrael misli postići?

Elektromagnetski puls događa se nakon eksplozije nuklearnog oružja na visokoj nadmorskoj visini, stvarajući vrlo jako električno polje koje može utihnuti svu elektroniku, na način da uništi ili ozbiljno ošteti sve elektroničke uređaje koji su spojeni na izvore napajanja ili antene, uključujući i komunikacijsku opremu, računala, električne aparate, automobile i zrakoplove. Stručnjaci kažu da također može negativno utjecati čak i na osobu koja ima ugrađen pacemaker.

Učinak EMP-a na elektroniku će biti vrlo sličan bliskom udaru groma ili solarnoj oluji koja također može utjecati na elektroniku, ali u manjoj mjeri nego puls iz visinske nuklearne eksplozije.


Drugi scenarij o kojem se raspravlja među nekim izraelskim čelnicima je eksplozija EMP-a duž cijelog Bliskog istoka, uključujući i Izrael, čiji je vojna infrastruktura zaštićena protiv takvih napada. To bi omogućilo Izraelu da krene zrakoplovima izravno na Iran bez zabrinutosti da bi mogli biti otkriveni. Iako bi to značilo da će se ugasiti sva svjetla u Izraelu, izvori kažu da bi država mogla povratiti struju za civile u roku od nekoliko dana. Eksplozija na nadmorskoj visini do 250 milja ne bi utjecala samo na elektroniku u Iranu, već bi mogla oštetiti električne sustave Bliskog istoka i mnoge u Europi, kazali su izraelski stručnjaci. Takav EMP događaj dramatično će utjecati na sve američke vojne objekte u regiji.

Prema američkim obavještajnim izvorima, Izrael ne samo da posjeduje nuklearne uređaje od jednog kilotona ili više, što bi bilo dovoljno za postizanje učinkovitog rezultata od EMP-a, već ima i rakete Jericho III koje su testirane 2009. te su sposobne za nošenje nuklearnih tereta nekih 2.500 milja. Udaljenost između Izraela i Irana je oko 1.000 milja.

Napad elektromagnetskim pulsom