Svijet DOGOVOR KARADŽIĆ-HOLBROOKE

SAD odobrio saslušanje američkog dužnosnika

SAD je uvjetno pristao na saslušanje svojeg dužnosnika u svezi s navodnim dogovorom o zaštiti Radovana Karadžića od bilo kakva progona, doznaje se u petak od Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kako prenosi France Presse

DEN HAAG - 'SAD je pokrenuo postupak kako bi dužnosniku u američkoj vladi omogućio da bude saslušan na sudu', piše američko veleposlanstvo u Den Haagu u pismu koje je poslalo ICTY-ju, s nadnevkom od četvrtka.

SAD dodaje da je 'Karadžićeva pravnog savjetnika obavijestio da će prije nego podastre bilo kakve podatke, razgovorom ili podnošenjem dokumenata, tražiti ICTY-jev nalog' koji će jamčiti tajnost.

Radovan Karadžić (63), bivši politički vođa bosanskih Srba, zatražio je od SAD-a da sasluša bivšeg otpremnika poslova američkog veleposlanstva u Beogradu Lawrencea Butlera.

Kako tvrdi Karadžić, Butler je bio nazočan kad je on zaključio tajni dogovor s američkim pregovaračem Richardom Holbrookeom u srpnju 1996. Taj ga je dogovor, kako kaže, štitio od bilo kakva progona ICTY-ja uz uvjet da se potpuno povuče iz javnog života.

Holbrooke, tvorac Daytonskog sporazuma kojim je zaustavljen rat u Bosni (1992.-1995.), od početka niječe da postoji takav dogovor.

Karadžić je u zahtjevu naveo kako prihvaća uvjet SAD-a da bez njegova pristanka neće objavljivati podatke dobivene u razgovoru s Butlerom.

Radovan Karadžić uhićen je 21. srpnja 2008. u Beogradu. Odbacuje optužbe za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još