Svijet I DALJE POD ISTRAGOM

Gazprom plaća još milijardu eura europskim klijentima

Ruski energetski div Gazprom platit će europskim klijentima oko milijarde eura u sklopu sporazuma o smanjenju cijene plina, objavio je u ponedjeljak dužnosnik te tvrtke

Gazprom, kompanija u vlasništvu ruske države, pristao je ublažiti dugoročne sporazume s ključnim europskim kupcima koji su tvrdili da su cijene plina previsoke te im je u prvom kvartalu vratio više od 2,43 milijardi eura.

To ipak nije spriječilo Europsku komisiju da prošloga tjedna pokrene istragu protiv Gazproma. Komisija će istražiti navodne antikonkurentske aktivnosti Gazproma u središnjoj i istočnoj Europi, što bi mogla kazniti do pet milijardi eura.

Zamjenik predsjednika Uprave Gazproma Aleksander Medvedev izjavio je da će nove isplate biti 'bitno niže' od onih iz prvog kvartala i iznositi oko milijarde eura "plus minus 10 do 15 posto".

Najveći dio novca namijenjen je njemačkoj tvrtki E.ON.

Istraga Europske komisije protiv Gazproma, kojeg sumnjiči da sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte, podigla je tenzije između Bruxellesa i Moskve. Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je odbacio postojanje bilo kakva trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage Europske komisije o poslovanju ruske državne energetske kompanije Gazproma iako Rusi takav potez smatraju nekonstruktvnim i žaljenja vrijednim.

212792,211282,211033,206893
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još