RAZGOVORI KOJI NIGDJE NE VODE

IAEA frustrirana Iranom, traži hitni pristup lokacijama!

10.09.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Čelnik agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je od Irana zatražio da inspektorima odmah dopusti pristup na vojnu lokaciju Parchin jer ondje Teheran, vjeruje se, provodi testiranje eksploziva koje ima veze s razvojem nuklearnog oružja

Yukiya Amano, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je i da je 'frustriran' što IAEA i Iran nisu ostvarili stvaran napredak u pregovorima koji traju od siječnja, a s ciljem ublažavanja zabrinutosti Zapada zbog iranskog nuklearnog programa.

Zapadne sile mogle bi se pozivati na ovu izjavu radi daljeg pritiska na Iran, jednog od najvećih proizvođača nafte an svijetu.

Uz napomenu da Teheran mora odgovoriti na pitanja agencije IAEA, Amano je na konferenciji za novinare nakon zatvorenog sastanka upravnog odbora 35-članog IAEA rekao da želi intenzivirati dijalog s Iranom, ali još nije određen datum novog sastanka.

'Moramo prekinuti razgovore koji samo idu u krug. Iran ima obvezu pune suradnje s nama', rekao je.

Na pitanje o iranskom zahtjevu da mu se osigura pristup dokumentima koji su temelj međunarodnih sumnji, Amano je rekao kako ih je spreman dati 'kad to bude prikladno'.