SENKAKU/DIAOYU

Kinu bi razbjesnio japanski otkup spornih otoka

10.09.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Japan želi od privatnih vlasnika kupiti skupinu otoka oko kojih se spori s Kinom, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak, dan nakon što je kineski predsjednik Hu Jintao upozorio Tokio neka se suzdrži od 'pogrešnih odluka' koje zadiru u kineski suverenitet

Japan želi čim prije moguće nacionalizirati nenastanjene otoke u Istočnokineskom moru te njima mirno i stabilno upravljati, rekao je prvi potpredsjednik vlade Osamu Fujimura

Kina i Japan, drugo i treće gospodarstvo svijeta, odavna se spore oko otoka koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. To je područje bogato ribom, a moguće i prirodnim energentima.

Kupnjom otoka 'zemljište, koje je dio japanskog teritorija prelazi iz privatnog vlasništva u državno i ne bi trebalo izazvati problem s drugim zemljama', rekao je Fujimura te istaknuo: 'Ne želimo da se pitanje otoka Senkaku odrazi na cjelokupne kinesko-japanske odnose'.

Kina, međutim, ne misli tako i kineska televizija CCTV u ponedjeljak je citirala Huovu izjavu da je plan Japana 'o kupnji otoka u svakom slučaju nezakonit i nevažeć'.

Hu je to rekao u nedjelju japanskome premijeru Yoshihiku Nodi na marginama summita udruge zemalja APEC-a (Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje) u ruskome gradu Vladivostoku. 'Japan ne smije donositi pogrešne odluke', rekao je Hu.

Japanski mediji nagađaju da bi se cijena kretala oko 2,05 milijarde jena (ili 20,55 milijuna eura).