ZBOG VLADINIH NAMJERA

Bivši mađarski premijer štrajka glađu

10.09.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsani u nedjelju kasno navečer je objavio da kreće u jednotjedni štrajk glađu kako bi izrazio prosvjed protiv vladine namjere da u izborni sustav uvede predprijavu potencijalnih glasača

Vladajuća koalicija Fidesza i kršćanskih demokrata je prošli tjedan odlučila da država više neće objavljivati službenu listu glasača već će građani biti pozvani da se sami prijave ukoliko žele glasovati. Prijave birača bi započele u rujnu 2013., a završile bi 15 dana pred izbore 2014.

Gyurcsani je za komercijalnu televiziju TV2 izjavio da će on i još troje članova njegove stranke Demokratske koalicije tijekom štrajka glađu, nazvanog 'Sedam dana za slobodne izbore', boraviti u šatoru na trgu pored parlamenta.

'Dramatična situacija traži dramatičnu reakciju', poručio je bivši šef vlade, dodavši kako očekuje da se i drugi pridruže tom prosvjedu. Gyurcsani, naime, smatra da će novim sustavom 'stotine tisuća ljudi ili čak milijuni' biti isključeni iz izbornog procesa jer oni koji samo nekoliko dana prije izbora ipak odluče glasovati to više neće moći učiniti.