UVOZ IZ AUSTRALIJE

Kako su mladi Afganistanci otkrili skateboard?

10.09.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Biti dijete u Afganistanu nije lako. Od ukupno 30 milijuna stanovnika, njih 43 posto mlađe je od 14 godina, prema podacima CIA-e. Doživjeti pubertet u ovoj zemlji velika je pobjeda, jer statistike pokazuju da od 1000 rođene djece, 121 umre tijekom prve godine života. Australski par Oliver Percovich i Sharna Nolan, osnivači neprofitne organizacije Skateistan, svoju ideju su nakon velikog uspjeha u Pakistanu i Kambodži proširili i na Afganistan, gdje skejtanje, osim što ih zabavlja, djeci pomaže i u obrazovanju

Sve je počelo kada je ovo dvoje skejtera došlo u Kabul. Dok su trenirali na svojim skateboardima po ulicama afganistanske prijestolnice, i lokalna djeca pokušala su se okušati u vožnji. Koristeći stari ruski skatepark, Percovich i Nolan počeli su trenirati mlade u Kabulu.

'Cijela ideja bilajeda se izgradi nešto za djecu u Afganistanu te da neće biti bitno jesu li siromašni ili bogati i koje su nacionalnosti', kazao je Percovich.

'Čim sam im dao nekoliko skateboarda, vidio sam sjaj u njihovim očima i znao da su se 'zakačili'', kazao je Percovich.

Od 2007. Skateistan je izrastao u organizaciju koja zapošljava mlade s ulice, uči djecu novom sportu i omogućava dječacima i djevojčicama da se igraju zajedno, piše Foreign Policy.

'Afganistanska djeca istasukao i djeca diljem svijeta', rekao je Percovich. 

'Njima samo nisu dane jednake mogućnosti. Potrebno im je pozitivno okruženje kako bi napravili pozitivne stvari za Afganistan i za sebe', kazao je Percovich za NY Times.

Skateistan u Afganistanu