Svijet SLOBODNA NOVINARKA

Roxana Saberi doputovala iz Irana u Austriju

Američko-iranska novinarka Roxana Saberi doputovala je u petak iz Irana u Austriju pošto je, nakon oslobađajuće presude zbog optužbe da je špijunirala za SAD, puštena iz zatvora, izvijestila je glasnogovornica američkog veleposlanstva u Austriji.

Iranski odvjetnik Abdolsamad Koramšahi ranije je za Reuters izjavio kako je 32-godišnja novinarka tijekom noći otputovala iz Teherana prema Europi te da će otamo nastaviti za Sjedinjene Države. Mediji su izvijestili da Saberi putuje s roditeljima. Rođena je u SAD-u, ima i iranskog državljanstvo. Radila je kao slobodni novinar za agencije NPR i BBC.

Uhićena je u siječnju jer je radila u Iranu nakon što joj je istekla novinarska akreditacija. Optužena je za špijuniranje te je proglašena krivom i osuđena na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od osam godina, koja je potom smanjena na dvije godine. No nakon ulaganja žalbe sudu oslobođena je i puštena iz zatvora.

"Roxana Saberi je dobro, no strahuje da se više neće smjeti vratiti u Iran kako bi odande izvještavala", rekao je Koramšahi.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još