PRIJETI GRČKI SCENARIJ?

Sloveniji do kraja godine potrebno 500 milijuna eura

09.09.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Sloveniji je do kraja godine potrebno oko pola milijarde eura, izjavio je u razgovoru za austrijski dnevni list Die Presse u izdanju od nedjelje slovenski ministar financija Janez Šušterič

'Do kraja godine nam treba oko pola milijarde eura. Slovenija ima više mogućnosti, ali je istina da bi nam koristilo izdavanje državnih obveznica', objasnio je ministar.

Kazao je da je za Sloveniju važno da provede vladine strukturne reforme. 'Još ove jeseni moramo početi s provedbom reformi. Što prije to učinimo, bit će vjerojatnije da nam financijska pomoć neće biti potrebna, već ćemo moći samo sebe refinancirati', dodao je Šušterič i najavio restrukturiranje javne aviokompanije Adria Airwaysa i Nove ljubljanske banke u vlasništvu države.

'Ali nema razloga da u drugim tvrtkama, koje se nalaze u boljoj situaciji, država i dalje ima svoj udio', rekao je, sponenuvši Telekom i osiguravajuću kuću Triglav.


Premijer Janez Janša je krajem kolovoza objavio da Sloveniji u listopadu prijeti bankrot. Tri kreditne agencije snizile su rejting Slovenije zbog lošeg stanja u bankarskom sektoru.

Janša
će se u ponedjeljak će se u Luksemburgu sastati s tamošnjim premijerom i predsjednikom eurogrupe Jean Claudom Junckerom. Vjeruje se da će slovenski premijer tu priliku iskoristiti kako bi partnerske zemlje u EU- u, te slovensku javnost uvjerio u potrebu temeljitih reformi i financijskih rezova, kako bi se popravila pozicija Slovenije na međunarodnom financijskom tržištu.

Zbog visokih kamatnih stopa od oko 7 posto na slovenske državne obveznice ministar financija Šušteršič prošli je tjedan izjavio da će se zemlja naći u teškoj situaciji ako vrlo brzo ne sanira banke opterećene lošim kreditnim plasmanima, ne nastavi politiku proračunskih rezova i ne reformira mirovinski sustav i tržište rada.

Ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak poručio je slovenskim sindikalnim liderima na ovotjednom sastanku da 'počnu učiti engleski' ako se ne slože s predloženim reformama jer će inače o još strožim rješenjima morati pregovarati s međunarodnom "trojkom" kao Grčka.

Lijeva oporba zatražila je ovog tjedna da se o financijskoj situaciji u zemlji održi parlamentarna rasprava, te prozvala Janšu da 'neodgovornim izjavama' u kojima spominje mogućnost bankrota države ne pokazuje državničku mudrost, te upitnim procijenila njegovu mogućnost da provede potrebne strukturne reforme zbog niske javne podrške njegovoj vladi koju podupire manje od četvrtine Slovenaca.

Janša je za teškoće u kojima se zemlja našla optužio bivšu vladu Boruta Pahora i zaduživanje preko realnih mogućnosti, a lijeve političke elite nazvao odgovornima za stanje u bankama koje su tijekom tajkunske privatizacije, kako je rekao, 'opljačkane'.