Svijet 'POJAVA STARIH STEREOTIPA'

Monti predlaže summit zbog rasta antieuropskog populizma

Talijanski premijer Mario Monti predložio je u subotu organiziranje europskog summita u Rimu s ciljem suprostavljanja opasnom porastu populizama na kontinentu, što je odmah pozdravio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy

'U vremenu dovršavanja europske izgradnje, poteškoće povezane s eurozonom su na vidjelo iznijele sve veću i opasnu osjetljivost u javnom mnijenju raznih zemalja s tendencijom prema antagonizmu', kazao je Monti na konferenciji za novinare nakon susreta s Van Rompuyem u talijanskom mjestu Cernobbiju u sklopu jednog gospodarskog foruma.

Monti je izrazio žaljenje zbog 'ponovne pojave starih stereotipa i napetosti, posebice između zemalja sjevera i juga'. 'Tužan je paradoks u fazi kada smo očekivali dovršenje integracije, utvrditi opasnu pojavu velikog populizma usmjerenog prema dezintegraciji u gotovo svim zemljama članicama', nastavio je.

Ponudio je organiziranje summita šefova europskih država i vlada s ciljem borbe protiv te pojave. Dodao je da je o tome razgovarao i s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

Van Rompuy je kazao da 'pozdravlja' Montijev prijedlog. 'S obzirom na aktualnu situaciju, to je dobra ideja', kazao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još