Svijet 'ČIN HRABROSTI I NADE'

Papa drugi tjedan odlazi u Libanon

Pastoralni pohod pape Benedikta XVI. u Libanon od 14. do 16. rujna 'čin je velike hrabrosti i nade', rekao je u subotu glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lombardi

Jedan od povoda tog, 24. međunarodnog putovanja pape Benedikta XVI. otkako je na čelu Rimokatoličke crkve jest potpisivanje i objava apostolske ekshoratcije za Bliski istok, sastavljene nakon sinode bliskoistočnih biskupa u Vatikanu 2010. godine.

Otac Lombardi je u vatikanskom tjedniku Octava Dies objavio da je Libanon, zemlja s velikom katoličkom zajednicom, izabrana za objavu dokumenta prije nego što je stanje u Siriji preraslo u otvoren i krvavi sukob.

'To ne dovodi u pitanje putovanje, ali je dio konteksta u kojem su problemi, utvrđeni prije dvije godine na sinodi o Bliskom istoku u Rimu, postali još izraženiji', objasnio je Lombardi. Kao primjere naveo je pitanja suživota vjerskih i religioznih skupina, dijaloga s islamom i judaizmom, emigracijom kršćana, vjerskom slobodom i demokracijom.

Iako je kontekst 'bitno drugačiji od vremena sinode, angažman Crkve u tom području postao je još hitniji i teži, a Papina nazočnost i njegove smjernice još dragocjenije', kazao je Lombardi. Na kraju je izrazio žaljenje što svijet ne shvaća koliko 'geopolitčke napetosti i ambicije imaju tragične posljedice za sukobe na Bliskom istoku'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još