PUTIN NA APEC-U

Moskva se okreće prema Kini, dalje od zadužene Europe

08.09.2012 u 16:56

Bionic
Reading

Kina i Rusija su u subotu na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) izrazili zabrinutost za stanje gospodarstva u svijetu i pozvale zemlje APEC-a da se zaštite jačom gospodarskom suradnjom u regiji

Kineski predsjednik Hu Jintao je rekao da će sve učiniti kako bi rebalansiranjem kineskog gospodarstva ojačao APEC. To je, naime, šansa i za globalni gospodarski oporavak. Po njegovim riječima, kriza koja je izbila 2008. nije gotova.

'Kina će odigrati svoju ulogu u oporavku gospodarstva', rekao je Hu i poručio da će službeni Peking potaknuti domaću potrošnju i zadržati žilav i stabilan rast kao i stabilnost cijena. Najavio je infrastrukturno investiranje od 157 milijardi dolara u poljoprivredu, energetiku, željeznice i ceste.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin summita u pacifičkoj luci Vladivostoku kojeg krasi novi spektakularni most koji simbolizira zaokret Moskve prema Aziji, dalje od zadužene Europe, poručio je da treba hitno ukloniti sve trgovinske barijere.

'Važno je graditi mostove, ne zidove. Moramo težiti većoj integraciji', kazao je Putin otvarajući summit APEC-a. 'Oporavak globalnog gospodarstva posustaje. Negativne trendove možemo prevladati jedino povećanjem opsega trgovine roba i usluga i poticanjem kolanja kapitala', istaknuo je Putin.

Putin je kazao da će Rusija biti stabilan distavljač energije za Europu i biti vrata Azije za europske zemlje. Obećao je i unapređenje transportnog sustava zemlje. APEC okuplja zemlje Pacifičkog ruba, uključujući SAD, Japan, Južnu Koreju i Kanadu, predstavlja 40 posto svjetske populacije, 54 posto svjetske ekonomije i 44 posto trgovine.

U Vladivostoku će čelnici APEC-a dva dana razgovarati o sigurnosti hrane i liberalizaciji trgovine. Zbog predizborne kampanje Sjedinjene Države na krajnjem istoku Rusije ne predstavlja predsjednik Barack Obama nego državna tajnica Hillary Clinton. Na summit nije došla ni australska premijerka Julia Gilard zbog smrti oca.