POKOLJ U FRANCUSKOJ

Britanska policija čeka brata ubijenog Al-Hillija

08.09.2012 u 16:45

Bionic
Reading

Zaid al-Hilli, brat Saada al-Hillija, 50-godišnjeg britanskog inženjera ubijenog zajedno s nekoliko članova obitelji na cesti u francuskim Alpama, trebao bi iz Iraka doputovati u Veliku Britaniju gdje će ga saslušati britanski i francuski policajci, a u pripravnosti za uključenje u cijeli slučaj su i švicarska i talijanska policija

Al-Hillijev brat stiže na saslušanje, zbog čega su u London poslani i francuski policajci, rekao je tužitelj Eric Millaud u Annecyju, dodavši kako se Al-Hillijev brat javio britanskoj policiji još u četvrtak, kako bi dobio informacije o zločinu i zanijekao bilo kakvu upletenost. On će 'poput svih koji su poznavali žrtve zločina biti saslušan', rekao je Millaud za AFP.

Britanska policija će u međuvremenu, javlja BBC, pretražiti kuću Saad al-Hilli u Surreyju. U tome će im također asistirati francuski policajci. U pripravnosti su i švicarski policajci. Zločin je počinjen u srijedu u francuskome mjestu Chevalineu. 'Sve su pogranične policijske snage angažirane. Od mjesta zločina do Italije je pola sata vožnje, a do Švicarske oko sat vremena. Istražitelji su zatražili pomoć susjednih država', kazao je francuski tužitelj.

Automobil britanskog inženjera iračkog podrijetla Saada al-Hillija s troje mrtvih u njemu pronađen je u srijedu poslijepodne na autocesti u francuskim Alpama, u blizini sela Chevaline i jezera Annecy, na kojemu je obitelj provodila odmor kampirajući.

U automobilu su osim Saada pronađeni mrtvi njegova supruga i majka. Dvije kćeri preživjele su napad. Četvrta žrtva je biciklist koji je vjerojatno slučajno naišao na mjesto zločina. Sve žrtve izrešetane su mecima.

Otac ubijene obitelji bio je od 2003. pod nadzorom britanske tajne službe, prenio je u petak britanski tisak, nagađajući o motivima zločina. Pokolj su preživjele dvije Hillijeve kćeri, četverogodišnja Zeena, koja je pronađena neozlijeđena ispod tijela svoje ubijene majke te je u četvrtak navečer saslušana, te njezina sedmogodišnja sestra Zainam, koja je zbog teže rane zadobivene u predjelu glave do daljnjega u induciranoj komi, no stabilno je i izvan životne opasnosti.

Jedan od tragova policijske istrage vodi k navodno neriješenom novčanom sporu između ubijenog oca obitelji i njegova brata, koji se u četvrtak javio britanskoj policiji i zanijekao umiješanost.