Svijet ZA 3,5 MILIJARDI EURA

Australci zainteresirani za koncesiju za slovenske autoceste

Jedan australski investicijski fond iz Melbournea zainteresiran je za kupnju koncesije za upravljanje slovenskim autocestama, objavila je slovenska televizijska postaja POP-TV

'Moramo se riješiti naše mentalne blokade koja postoji u mnogim glavama, kad je riječ o stranom kapitalu', izjavio je za POP-TV bivši ministar za gospodarstvo i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Matej Lahovnik, sada predsjednik nadzornog odbora Mercatora, komentirajući tu vijest.

Tako je podsjetio na standardno negativan odnos javnosti i politike prema 'rasprodaji' državne imovine stranom kapitalu. Prema informaciji POP-TV-a, već je dogovoren sastanak četvorice nadležnih ministara za to područje s australskim investitorima na kojemu će se razgovarati o izdavanju koncesije za upravljanje slovenskim autocestama. Navodna cijena za izdavanje koncesije na rok od 10 do 30 godina bila bi 3,5 milijarde eura, tvrdi POP-TV.

Isto tako, strani investitori zainteresirani su i za ljubljansku zračnu luku Brnik, luku Koper, te Slovenske željeznice, navodi POP-TV. Riječ je o velikim državnim poduzećima od kojih neka posluju s gubitkom, a neka imaju i visoke kreditne obveze za koje je jamac država.

Mogućnost davanja slovenskih autocesta u koncesiju spominjala je u svojim izjavama i prijašnja vlada Boruta Pahora, najviše zbog nepovoljne dinamike dospijeća kreditnih obveza DARS-a, državne tvrtke za upravljanje autocestama, budući da se rate dospjelih kredita idućih godina neće u cijelosti moći pokrivati prihodima od cestarine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još