Svijet DAČIĆ UPOZORAVA

Srbiji prijeti bankrot

Srbija treba učiniti sve kako bi održala deviznu likvidnost, jer ako to ne uspije, prijeti joj bankrot, sve češće upozoravaju ekonomisti. No danas je i predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić rekao da zemlji prijeti dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plaća i mirovina te normalnog funkcioniranja države

'Vlada će idućeg tjedna predložiti antikrizne mjere, čiji je cilj ušteda od milijardu eura. Procjenjuje se da je stopa zaduženosti 50 posto bruto domaćeg proizvoda, a ona može porasti do 60 posto', rekao je Dačić nakon sjednice državnog stožera za izvanredna stanja.

Te mjere podrazumijevaju rebalans proračuna i donošenje desetaka zakona koji bi trebali smanjiti nepotrebne troškove države, spriječiti recesiju, pad BDP-a i industrijske proizvodnje.

Predsjednik srbijanske vlade tvrdi da će Srbiji biti potrebno više milijardi eura i da zato treba razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i s Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Švicarskom i svima koji imaju interes dati joj novac.

Srbija ima najvišu cijenu kapitala u okruženju, najnestabilniju valutu i najniže plaće i uvjeti poslovanja ne mogu se uspoređivati sa zemljama u susjedstvu, poručio je Dačić. Zato treba po njegovu mišljenju uz najminimalnija povećanja nekih davanja rasteretiti gospodarstvo i građane. Najavio je ukidanje više poreza i pristojbi, kao i desetke nepotrebnih agencija. To su mjere za zaustavljanje krvarenja i sprječavanje bankrota, ali su potrebne i dugoročne mjere za pravi gospodarski oporavak. Radit će se istobno na obje stvari, rekao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još