POKOLJ U ALPAMA

Otac ubijene obitelji bio je u sukobu s bratom oko nasljedstva

07.09.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Otac obitelji iračkog podrijetla ubijene u srijedu u francuskim Alpama bio je od 2003. pod nadzorom britanske tajne službe, otkriva u petak tisak te zemlje i uz nagađanja o motivima zločina i kritike francuskoj policiji predviđa da bi pokolj mogao naštetiti ugledu Francuske kao turističke meke

Zeena, četverogodišnja kći pronađena neozlijeđena ispod tijela svoje ubijene majke, saslušana je u četvrtak navečer, u traumi je i 'krajnje oprezno valja uzeti njezin iskaz', rekao je u petak državni odvjetnik iz Annecyja Eric Maillaud. Stanje njezine sedmogodišnje sestre Zainab, teško ranjene u glavu, koja je sada u induciranoj komi, stabilno je i ona je 'izvan je životne opasnosti', rekao je Maillaud.

Potvrdio je da jedan od tragova istrage vodi k neriješenom novčanom sporu između ubijenog oca obitelji, Britanca iračkog podrijela i njegova brata koji se u četvrtak javio britanskoj policiji i zanijekao umiješanost. Ubijeni al-Hilli (50), rođen u Bagdadu, živio je sa suprugom i dvjema kćerima u predgrađu Londona.

Njegovo tijelo pronađeno je u srijedu poslije podne na cesti kod sela Chevaline, omiljenog odredišta ljubitelja šetnja i piknika blizu jezera Annecy. U vozilu su ležale ubijene njegova supruga i njezina majka te teško ranjena njihova sedmogodišnja kći, a kolateralna žrtva je francuski biciklist. Svi su izrešetani mecima.

Francuska policija zatražila je istragu britanskih kolega u stanu ubijene obitelji, a za petak poslije podne najavljena je konferencija za novinare na kojoj se očekuju prvi rezultati obdukcija.

Teorije kojima se u petak bave mediji različite su: od krađe vozila do terorističke mreže Al Kaide. Britanski tisak piše da je ubijeni od 2003. godine, kada je počeo američki napad na Irak, bio pod nadzorom tajnih službi, a one su to odbile komentirati.

Uz naslove poput 'Gdje je moja mama?' (tabloid The Sun), 'Smaknuti' (tabloid Daily Mail), britanski tisak nagađa o motivima ubojstva. Ubijeni je imao spor 'oko nasljedstva većeg od milijun funta', piše Daily Mirror i prenosi izjavu Jacka Saltmana, al-Hillijeva susjeda kojemu je ubijeni navodno povjerio 'da je zabrinut'.

Britanski tisak kritizira ponašanje francuskih policajaca koji satima nisu otkrili da se traumatizirana mlađa kći krije ispod tijela mrtve majke. 'Masovno prelazimo kanal La Manche da bismo proveli odmor (...) no pokolj blizu Annecyja otkriva da se nasilje krije ispod idilične ljupkosti', piše Daily Telegraph.

Dnevnik The Guardian u komentaru piše da ubojstvo 'u Francuskoj budi dubok kolektivni osjećaj krivnje ne samo zato što je žandarima trebalo osam sati da otkriju dršćuću djevojčicu pod majčinim nogama, već i zato što se drama dogodila ljudima koji su u Francusku došli provesti godišnji odmor'.