Svijet AMERIKA ODLUČILA

Mreža Hakani na crnoj listi terorizma

Američka vlada odlučila je afganistansku mrežu Hakani staviti na crnu listu terorističkih skupina, što će biti objavljeno nakon ovog petka, izvijestio je New York Times

Mjesecima se vodi oštra rasprava unutar administracije predsjednika Baracka Obame o stajalištu prema mreži Hakani, frakciji koju smatraju najekstremnijom i najopasnijom mrežom afganistanskih talibana.

Zagovornici kompromisa inzistiraju na opasnosti pogoršanja napetosti između SAD-a i Pakistana, ali su ih nadglasali oni koji žele da se mrežu Hakani označi kao terorističku skupinu, kako bi se spriječilo njezino financiranje iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mreža Hakani, oružana skupina osnovana prije 30 godina, nazočna je na istoku Afganistana i u plemenskoj zoni Sjevernog Vaziristana.

Američka državna tajnica Hillary Clinton treba do nedjelje odrediti ima li mreža obilježja terorističke skupine, što bi otvorilo put za poduzimanje financijskih sankcija protiv nje.

State Department je neke članove mreže Hakani klasificirao kao teroriste, ali zasad odbija cijelu skupinu staviti na crnu listu.

Washington pokušava normalizirati odnose s Islamabadom, narušene nakon američke akcije u kojoj je 2011. ubijen Osama bin Laden.
212736,207498,201923,196161
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još