Svijet BISKUP KOMARICA

'Ekstremno siromaštvo u BiH je prijetnja za cijelu Europu'

Izvor: tportal.hr , Autor:Youtube
  • Autor: Ante Srzić
  • 18.4.2013 15:30:22
  • 7.9.2012 11:40:39

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je na svečanom otvaranju seminara o socijalnom dijalogu na zapadnom Balkanu koji se 7. i 8. rujna održava u Zagrebu da je siromaštvo koje je iza sebe ostavio rat u Bosni i Hercegovini i poratna pljačka trajni izvor nesigurnosti za regiju i cijelu Europu

'Predugo trajanje izostajanja pravednog političkog i pravnog rješenja ratom u svakom pogledu teško strvene moje domovine Bosne i Hercegovine, podržava množinu velikog pa čak i ekstremnog siromaštva, ali i trajnu nepravdu za stotine tisuća njezinih stanovnika, osobito izbjeglica i prognanika je, moje je duboko uvjerenje, opasan izvor za trajnu nesigurnost ovoga dijela Europe, a onda i cijele Europe', kazao je Komarica.

Komarica je dodao i da siromaštvo u kojem živi veći dio stanovništva u BiH sušta je suprotnost izobilju u kojem uživa dio tamošnje bogataške klike koja se obogatila na nerijetko na nedopustiv način i na račun obespravljenih i siromašnih sugrađana. 'Takva situacija je skandal prema kojem se mora odrediti svaki iole pošteni humanist, osobito istinski vjernik', kazao je on.

Komarica smatra da građani u BiH zaslužuje pravo na rad zaslužuje pravedno honoriranje te zaradu i treba osigurati radnike i radno mjesto koje će izgraditi funkcionalnu ekonomsku strukturu u mjestu, regiji i cijeloj državi. Odgovornost, poručio je banjalučki biskup, za to leži na političkom vodstvu državnih institucija, na gospodarstvenicima, ali i na civilom društvu BiH.

'Posebna rak rana ovog dijela Europe, ja se usuđujem potvrditi jer sam tijekom cijeloga rata i poraća trajno u žiži problematike je moja domovina Bosna i Hercegovina. Mi nismo tako ružni i prokleti kako izgledamo, mi imamo i hrabrosti i snage i ljubavi i volje prema svojoj zemlji i prema svojim susjedima da pokažemo da i mi možemo rame uz rame sa svima vama od Hrvatske pa do cijele Europe zajednički izgrađivati ovaj dio Europe i tako cijeli kontinent', kazao je Komarica.
204499,179751,211866,199826
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još