U LITVI

Zbog interesa srušena internetska stranica o KGB-u

06.09.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Internetska stranica o aktivnostima KGB-a u Litvi tijekom razdoblja sovjetske okupacije te baltičke zemlje u četvrtak je bila 'srušena' zbog ogromnog interesa korisnika, a nakon objavljivanja novih dugo očekivanih dokumenata

Centar za istraživanje genocida u Vilniusu u srijedu je izvijestio kako je na internetskoj stranici objavio 628 novih dokumentata koji se odnose na aktivnosti političke policije u Litvi tijekom sovjetske okupacije te države, odnosno nakon Drugoga svjetskog rata do 1991. Na stranici je objavljeno oko 1.500 KGB-ovih dokumenata.

'Svi su pokušali otvoriti stranicu kako bi provjerili popise', rekla je za France presse dužnosnica Centra, Terese Birute Burauskaite.

'Željeli bismo da ljudi bolje shvate da su se agenti KGB-a bavili progonima. Ovi će dokumenti pomoći zainteresiranima da o svemu donesu vlastito mišljenje', kazala je. Stranici www.kgbveila.lt, otvorenoj u svibnju 2011., zbog velikog interesa u četvrtak nije bilo moguće pristupiti.

Popisi otkrivaju suradnike KGB-a u razdoblju od 1960. do 1991., a kako stoji u dokumentima, najvažniji ured KGB-a nalazio se u gradu Kaunasu, uporištu protivnika sovjetskog režima.