Svijet NEPRIHVATLJIVA CIJENA

Orban odbio uvjete MMF-a za financijsku pomoć

Mađarska neće prihvatiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije pod uvjetima koje su te institucije postavile, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban, ostavivši ipak otvorena vrata daljnjim pregovorima

'Po toj cijeni... i na taj način - ne! Nama ne treba financijsko jamstvo', odrješito je ustvrdio predsjednik vlade u video poruci postavljenoj na svojem profilu na Facebooku, govoreći o kreditu od 15 milijardi dolara o kojem Mađarska pregovara s MMF-om i EU-om.

Orban je mislio na popis uvjeta koji je u četvrtak objavio vladi blizak dnevnik Magyar Nemzet, koji uključuje i smanjenje poreza i obiteljskih subvencija, uvođenje općeg poreza na zemljište, smanjenje subvencija za prijevoz i ukidanje posebnog poreza na banke.

No, to s mađarske strane ne znači i prekid pregovora o kreditu. Parlamentarna skupina stranke na vlasti Fidesza 'ovlastila je vladu da izradi novi prijedlog za pregovore s MMF-om i EU sljedećih dana', rekao je Orban.

Najveća oporbena stranka, socijalistički MZSP, javno je iskazao sumnju u vjerodostojnost MMF-ovog popisa uvjeta objavljenog u Magyar Nemzetu.

'Mislim da takav popis ne postoji, već da je riječ o mjerama štednje koje želi uvesti sam Victor Orban, ali tako da krivnja padne na MMF', izjavio je za novinare jedan od stranačkih čelnika Lajos Korozs.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još