IZNENAĐENJE IZ BRUXELLESA

Barroso žestoko protiv smanjenja socijalnih davanja!

06.09.2012 u 18:47

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso usprotivio se u četvrtak u Bruxellesu idejama da se zbog poticanja konkurentnosti dovodi u pitanje socijalno tržišno gospodarstvo i europski socijalni model

Neki kažu da bismo zbog problema s konkurentnošću mi trebali dovesti u pitanje naše socijalno tržišno gospodarstvo, naš socijalni model. Ne slažem se s tim. Komisija se ne slaže s tom analizom jer znamo i možemo vidjeti u praksi da su neke od najkonkurentnijih zemalja u Europi i svijetu upravo one zemlje koje su aktivnije u smislu socijalne Europe koju želimo graditi', rekao je Barroso u svom govoru na početku dvodnevne konferencije o zapošljavanju na kojoj sudjeluju najviši europski dužnosnici i predstavnici zemalja članica.

Pred nama je vrlo važna zadaća povećanja konkurentnosti, posebice u nekim zemljama članicama, ali bilo bi svakako pogrešno pokušavati razgraditi državu blagostanja i naš socijalni model, što je posebice važno za zemlje koje primaju financijsku pomoć i koje su pod pritiskom ekonomskih i proračunskih ograničenja', dodao je Barroso.

Europska unija ima najbolji sustav socijalne zaštite u svijetu. Isto tako, socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i konzultacije dio su našeg DNK-a. Ne želimo da se socijalna kohezija i socijalna prava dovode u pitanje ili smanjuju za one kojima je to potrebno', rekao je predsjednik Europske komisije.

Barroso se također usprotivio nekim zemljama koje se u okviru pregovora oko višegodišnjeg proračuna EU-a zauzimaju za smanjenje socijalnih davanja i za ukidanje europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, koji je namijenjen radnicima koji ostanu bez posla.

'Vrlo sam zabrinut zbog načina na koji se sada odvijaju pregovori o Višegodišnjem proračunskom okviru (MFF). Vjerujem da je socijalna odgovornost na državama članicama, ali bilo bi nezamislivo nemati socijalnu dimenziju na europskoj razini', rekao je Barroso.