PRIVREMENI SEPARATISTI

Quebec se ne može odcijepiti od Kanade

05.09.2012 u 15:25

Bionic
Reading

'Želimo državu i imat ćemo je', izgovorila je Pauline Marois s pozornice kad su se začula dva pucnja, a pripadnici sigurnosti izjurili na pozornicu i odveli je na sigurno, prenosi BBC. Tako je, nažalost, završila proslava pobjede Stranke Quebeca koja je pobijedila na izborima održanima u utorak i vratila se na vlast nakon devet godina u opoziciji

Zapucao je čovjek kojeg mediji opisuju kao šezdesetogodišnjaka i koji je neposredno prije nego što se dohvatio oružja na lošem francuskom uzviknuo 'Englezi se bude'. Nažalost, u toj je pucnjavi jedna osoba poginula, a druga je ranjena ali izvan životne opasnosti. Kako su javili kanadski mediji riječ je o pripadnicima snaga sigurnosti koji su pokušali zaustaviti napadača u njegovoj zloj nakani.

Proslava izborne pobjede je zasjenjena i Pauline Marois se ubrzo nakon što je napadač svladan vratila na pozornicu i zamolila sve prisutne da se mirno raziđu. A to je bio njezin veliki trenutak. Marois je postala prva žena koja će voditi vladu Quebeca, frankofone kanadske pokrajine koja je u više navrata vrlo otvoreno izražavala želju da se odcijepi od matice. No ni jedan od dvaju referenduma, održana 1980. i 1995. nije dao za pravo takvoj politici (iako je na ovom potonjem rezultat bio vrlo tijesan, 50,06 posto naprema 49,2 posto).

Nakon toga je na vlast došla liberalna stranka, ali Marois, koju novinari zovu 'žena od betona' (zbog svoje čvrstine u političkom djelovanju, odlučnosti i stalnom povratku na scenu unatoč niz poraza), nije odustajala. I konačno se uspela na sam vrh vlasti, ali s nedovoljnim brojem glasova. Stranka Quebeca će u novom parlamentu imati 57 od 125 mjesta što znači da će ili morati koalirati s nekom od jačih stranaka ili formirati manjinsku vladu.

Koalicija s liberalima, koji su osvoji 48 mjesta, nije očekivana, ali ne treba je isključiti - glavni je problem u tome što je ta stranka izgubila vlast zbog optužbi za korupciju posebno vezanu uz građevinske poslove, a i protivi se odcjepljenju pa i samom referendumu. Tu je također novoosnovana Stranka budućnosti Quebeca koja je osvojila 19 mjesta i time pokazala određeno nezadovoljstvo građana i dotadašnjom pozicijom i opozicijom. No i ta stranka traži da se pitanje referenduma o samostalnosti zamrzne što predstavlja 'crvenu krpu' 'ženi od betona'.

No čini se da će i Marois morati revidirati svoje stavove iako temeljna jezgra njezine stranke i dalje traži da referendum bude ključno političko pitanje. Naime, posljednje ankete pokazuju da je svega 28 posto stanovnika ove kanadske pokrajine sklono odcjepljenju (frankofoni čine 80 posto stanovništva) što bilo kakvu političku akciju u tom smislu čini gotovo besmislenom. Osim toga, sve je više mladih koji podržavaju Stranku Quebeca kao oporbu središnjoj vladi u Ottawi po pitanju klimatskih promjena, vojne potrošnje i obrazovanja, ali koji ne žele odcjepljenje od Kanade. Dakle, secesionisti će vrlo vjerojatno formirati manjinsku vladu i tražiti podršku ostalih stranaka za najvažniji problem koji muči stanovnike pokrajine a to je loše ekonomsko stanje: pokrajina je jako zadužena, a Marois je obećala da će povećati poreze i pristojbe tvrtkama koje se bave rudarstvom. Odcjepljenje će, čini se, u ovoj pokrajini u kojoj živi 7,8 milijuna od 34,5 milijuna stanovnika Kanade otići u drugi plan.

Quebec

- 1534. francuski doseljenici preuzimaju kontrolu nad prostorom današnjeg Quebeca
- 1756. sedmogodišnji rad s britanskim kolonijama dovodi do stvaranja pokrajine Quebec
- 1968. formirana Stranka Quebeca
- 1976. radikalni separatisti otimaju britanskog dužnosnika i usmrćuju ministra rada pokrajine Pierrea Laportea
- 1976. Stranka Quebeca prvi put pobjeđuje na izborima
- 1980. i 1995. stanovnici Quebeca na referendumu odbacuju odcjepljenje
- 2003. liberali osvajaju vlast