PREKID OBUKE

Hrvatski vojnici ne rade s novacima u Afganistanu

05.09.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Odlazak 20. kontingenta Hrvatske vojske u Afganistan izazvao je zanimanje dijela javnosti i zbog činjenice da je nekoliko dana ranije zapovjedništvo specijalnih američkih postrojba u Afganistanu privremeno obustavilo obuku svih novaka pa se postavilo pitanje što će oni uopće raditi tamo jer većinom djeluju kao instruktori u sklopu obuke tamošnje vojske i policije

Zbog velikog broja napada iznutra, jer su osobe u odorama afganistanske vojske ubile 45 vojnika, zapovjedništvo specijalnih američkih postrojba u Afganistanu krenulo je u detaljne provjere 27 tisuća afganistanskih vojnika i njihovih veza s talibanima. Gdje su tu hrvatski vojnici? Prema informacijama koje smo dobili od MORH-a, mentorski timovi u sklopu hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu ne obučavaju novake civilne policije, već rade na mentoriranju pripadnika Vojne policije Afganistanske nacionalne armije (ANA) koji su ranije prošli kroz temeljnu obuku.

'Odlukom zapovjedništva ISAF-a i američkih snaga privremeno je, iz sigurnosnih razloga, suspendirano novačenje i temeljna obuka u civilnoj policiji, a što nije zadaća pripadnika hrvatskog kontingenta', poručili su nam iz MORH-a. Ipak, očito je da je infiltracija talibana u sigurnosne službe afganistanske vojske i policije dosegla zabrinjavajuću razinu jer je i predsjednik Hamid Karzai odlučio ubaciti posebne špijune u sigurnosne službe da bi to spriječio. Nove afganistanske mjere uključuju raspoređivanje desetaka tajnih obavještajnih časnika u afganistanske snage sigurnosti diljem zemlje, pojačan nadzor telefonskih razgovora između afganistanskih vojnika i njihovih obitelji, kao i zabranu korištenja mobitela za novake da bi imali manje prilika da eventualno kontaktiraju s pobunjenicima.

U 20. kontingentu ukupno je 259 pripadnika OSRH, četiri pripadnika MUP-a te osam pripadnika koji dolaze iz vojski država saveznika i partnera (Albanija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija). Kontingentu će biti priključeno i 35 pripadnika (33 iz OSRH, dvoje iz stranih zemalja) koji su već u Afganistanu.