ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Europska komisija istražuje Gazprom

05.09.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Europska komisija je službeno pokrenula istragu o tome je li ruski Gazprom zloupotrijebio svoj dominantan položaj na tržištu plina u središnjoj i istočnoj Europi

U Gazpromu su kratko prokomentirali najavu Europske komisije: 'Neka istražuju', prenio je BBC. Europska komisija istražuje ograničava li Gazprom slobodan protok plina među državama članicama Europske unije, sprečava diversifikaciju opskrbe i ima neopravdano visoke cijene vezujući cijenu plina za cijenu goriva.

Pokretanje te procedure ne prejudicira ishod istrage, to samo znači da će EK to pitanje tretirati kao prioritetno, navedeno je u priopćenju Europske komisije, prenosi B92. EK je obavijestio Gazprom o svojoj istrazi, za čije okončanje ne postoji zakonom predviđen rok. Komisija je priopćila da se istraga pokreće na osnovi inspekcije koja je izvršena u mnogim zemljama EU-a u rujnu 2011. godine.

Njome će biti obuhvaćene aktivnosti Gazproma u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj. Trajanje istrage će, kako je navedeno, ovisiti o nizu faktora, među kojima je složenost slučaja i neophodnost poštovanja prava kompanije na obranu.

Kako je za Itar-tass izjavio neimenovani predstavnik službe za odnose s javnošću, EK ne namjerava započinjati trgovinski rat s Rusijom zbog uvjeta za isporuku plina. 'Radi se o običnoj provjeri usuglašenosti djelovanja strane kompanije na europskom tržištu s europskim normama vezanim za konkurenciju', naveo je taj dužnosnik i dodao da će Komisija pažljivo i nepristrano proučiti situaciju.

Kako navode ruski mediji, ako Gazprom bude proglašen krivim za primjenu antikonkurentske prakse na europskom tržištu, prijeti mu kazna čija će se visina računati u postocima godišnjeg prihoda kompanije i može dostići stotine milijuna eura.

Udio Gazproma u europskom uvozu plina iznosi 25 posto, a mnoge zemlje se skoro u potpunosti oslanjanju na uvoz preko Gazproma. Mnoge od tih zemalja vezane su dugoročnim ugovorima za Gazprom i u prošlosti su tvrdile da plaćaju visoku cijenu tog plina.

Zamjerke europskih vlasti ruskom plinskom gigantu nisu iznenađenje jer su, kako se podsjeća, i u jesen 2011. godine organi EU-a provjeravali kompanije kćeri Gazproma u Njemačkoj i Češkoj, što se također odvijalo u okviru istrage mogućeg kršenja pravila konkurencije u sferi isporuke prirodnog plina.