RAP GLAZBENIK PRIJETI

Njemačka na meti napada islamista

04.09.2012 u 19:55

Bionic
Reading

Najviše njemačko tijelo za borbu kriminala procjenjuje da bi Njemačka uskoro mogla postati cilj napada islamista, a povod za taj zaključak nedavno je objavljeni video bivšeg rap glazbenika u kojemu otvoreno prijeti Njemačkoj

Predsjednik njemačkog Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Joerg Ziercke, smatra da video što ga je objavio bivši njemački raper Denis Cuspert sadrži naznake da se planiraju napadi u Njemačkoj, objavili su njemački mediji.

Video bi u određenim okolnostima mogao poslužiti kao podloga za film o mučenicima, što je tipično za islamističke teroriste. 'To su prve naznake za to da je netko možda stvarno odlučio umrijeti kao mučenik', izjavio je Ziercke za televizijsku postaju ZDF.

Televizija ZDF objavila je video u kojemu Cuspert nedvosmisleno prijeti Njemačkoj.

'Nećete više živjeti sigurno. Ulažete milijune i milijarde u rat protiv islama. I stoga je ova zemlja ovdje, Savezna Republika Njemačka, ratno područje', izjavio je Cuspert u video poruci, što je očito snimljena u blizini koelnske katedrale.

Cuspert, umjetničkim imenom Deso Dogg, početkom je svibnja u Bonnu sudjelovao u sukobima između radikalno desničarske skupine Pro NRW i radikalnih islamskih salafista. Pri tom je više policajaca ranjeno ubodima noža.

Nakon što je njegova udruga 'Millatu Ibrahim' zabranjena u Njemačkoj, Cuspert je napustio zemlju i od tada se navodno zajedno sa svojim brojnim pristašama nalazi u Egiptu. Salafisti, tvrdi ZDF, pozivaju na sveti rat protiv Njemačke.

Njemačka služba za zaštitu državnog poretka strahuje da bi terorističke organizacije poput Al-Kaide mogle iskoristiti politički vakuum u Egiptu nakon Arapskog proljeća kako bi ondje izgradile vlastite strukture. Borci džihada odlaze iz Egipta u krizna područja u Africi poput Somalije ili Malija ili se priključuju Al-Kaidi u zemljama Magreba.

ZDF raspolaže informacijama prema kojima je Al-Kaida poslala u Egipat i Siriju svoje osobe za kontakt, kako bi ondje regrutirala sudionike budućih napada u zapadnoj Europi.

Ziercke je upozorio na opasnost eskalacije nasilja između protuislamskih i salafističkih skupina u Njemačkoj. Provokacije skupina ekstremne desnice potiču sukob, jer te ekstremna desnica žel izazvati nasilje salafističkih muslimanskih skupina, smatra on.

'Ovdje očito postoji igra s vatrom', zaključio je Ziercke.

Deso Dogg