Svijet SAVJET DIPLOMATIMA

Tuerk preporučio tješnju suradnju s RH nakon ulaska u EU

Predsjednik susjedne države Danilo Tuerk preporučio je u utorak slovenskim diplomatima okupljenim na tradicionalnom godišnjem savjetovanju da razmisle o mogućoj partnerskoj suradnji s Hrvatskom nakon što ona postane članicom EU-a iduće godine

'Treba razmisliti o tješnjoj suradnji s drugim članicama EU-a, kako bi se naš glas u integraciji bolje čuo, a i o tome ne otvara li budući status Hrvatske nove mogućnosti', rekao je među ostalim Tuerk u govoru slovenskim diplomatima koji su se okupili na tradicionalnim godišnjim konzultacijama na Brdu kod Kranja.

'Hipotetički je moguće zamisliti tješnje konzultacije između Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, u kontekstu donošenja odluka u Europskoj uniji. Mnogi legitimni interesi tih država su sukladni. Zato bi njihov koordinirani nastup prema temema kojima se bavi EU donio zanimljivu dimenziju u europskom odlučivanju, posebice u idućim godinama koje će biti presudne za identitet Europske unije', rekao je u svom govoru slovenski predsjednik.

Redovite dvodnevne godišnje konzultacije održavaju se iza zatvorenih vrata, a ove ih godine vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Predsjednik države Danilo Tuerk u svom je uvodnom javnom govoru naglasio da Slovenija u geopolitičkom pogledu ima tri identiteta jer je 'istodobno i balkanska i srednjeeuropska i sredozemna' država.

Slovenija i dalje treba biti aktivna na Balkanu, ne precjenjujući svoje mogućnosti u okviru međunarodne zajednice i euroatlantskih organizacija, a treba ojačati svoj srednjoeuropski i posebno sredozemni profil, ocijenio je Tuerk, i sam nekada istaknuti diplomat i predstavnik Slovenije u UN-u.

'Slovenija si ne treba utvarati da u rješavanju teških otvorenih pitanja u regiji može odigrati neovisnu ulogu jer to zahtijeva suptilan pristup cijele međunarodne zajednice', rekao je Tuerk, govoreći o sporovima Grčke i Makedonije, Srbije i Kosova te budućnosti Bosne i Hercegovine.

Što se tiče europskih rasprava o stabilnosti zajedničke valute, Slovenija bi najbolji doprinos dala ako 'pomete pred svojim pragom' i riješi vlastitu financijsku stabilnost. Od tog uspjeha bitno će ovisiti i njen mogući utjecaj u traženju zajedničkih rješenja, ocijenio je u govoru Tuerk dodajući da je u Europi potrebno naći 'odgovarajuću kombinaciju' mjera za konsolidaciju sadašnjeg stanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još