SAMO JE PUNO SKUPLJA

Organski uzgojena hrana nije bitno zdravija!

04.09.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Organski uzgojena hrana nije bitno zdravija niti ima bitno veće nutritivne vrijednosti, samo je bitno skuplja, zaključili su istraživači s uglednog američkog sveučilišta Stanford nakon niza provedenih istraživanja

Vijest o ovom otkriću, objavljenom u Annals of Internal Medicine, prenijela je američka agencija AP dodajući kako između organski uzgojene hrane i one proizvedene uz korištenje raznih kemijskih sredstava postoji vrlo mala razlika u razini izloženosti štetnim sastojcima. Ona je pak i kod konvencionalno uzgojene hrane i za djecu unutar sigurnosnih normi, objavili su znanstvenici sa Stanforda u ponedjeljak.

Dr. Dena Bravata
, internistica koja je pokrenula analizu potaknuta poplavama pitanja svojih pacijenata koji su je nakon dijagnosticiranja bolesti pitali trebaju li prijeći na prehranu organski uzgojenom hranom, izjavila je za AP kako je 'jako iznenađena' rezultatima istraživanja. 'Postoji niz razloga zašto bi netko trebao izabrati organsku hranu, od pitanja okoliša do ukusa, ali kad je riječ o osobnom zdravlju nema velikih razlika.' AP nije objavio tko je financirao istraživanje.

Ovim je istraživanjem, ističe AP, potvrđeno višekratno iznošeno mišljenje kako je opasnost od bakterijskog zagađenja hrane istovjetna kod organske i konvencionalno proizvedene hrane, ali ipak treba istaknuti da je kod neorganski proizvedenog mesa svinja ili pilića u slučaju bakterijskog zagađenja za 33 posto veća razina rizika da će klica biti neotporna na antibiotike budući da se mnogi od njih koriste za brži rast životinja.

Organski proizvodi imaju također 30 posto manji rizik od zagađenja pesticidima i u dva je istraživanja potvrđeno da je u urinu djece koja su jela organsku hranu pronađena manja razina pesticida, ali Bravata ističe da je riječ o izuzetno niskoj razini u oba slučaja ta da je moguće da je na konačne rezultate utjecalo i korištenje insekticida u domu u kojem djeca žive. No ovaj argument mnogi kritičari i nakon objave istraživanja ističu kao ključni dokaz da je organska hrana ipak bolja i zdravija. Ističu također da je važno i iz koje zemlje hrana dolazi - ovo je istraživanje provedeno u SAD-u - jer su neke od njih, u pravilu razvijenije, već zabranile razne vrste štetnih pesticida u konvencionalnom uzgoju hrane.

Zaključak je jasan - pitajte prodavače na tržnici kako uzgajaju svoje povrće, ako ste baš jako zainteresirani, otiđite i na farmu da vidite kako mesar uzgaja životinje. Ako pak za sve to nemate vremena, nakon ovog istraživanja možete odahnuti - obje vrste hrane podjednako su dobre (samo je jedna jeftinija). Izbor je, dakle, na vama.