DISKRIMINACIJA U SRBIJI

Neprihvatljivo je da policija uvjetuje gay paradu

04.09.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Organizacijski odbor Beograd prajda 2012 priopćio je u utorak da pozdravlja načelnu podršku premijera Srbije Ivice Dačića ovogodišnjem Prajdu, ali smatra 'potpuno neprihvatljivom njegovu ocjenu da je sloboda mirnog okupljanja građana ovisna o procjeni sigurnosnih službi'

'Ovakva izjava je u suprotnosti s ustavom Srbije i standardima koji jasno obavezuju Srbiju kao članicu Vijeća Europe', navodi se u priopćenju uz podsjećanje da je predsjednik srpske vlade jučer izjavio da je za održavanje parade i zabranu diskriminacije, ali da je riječ o sigurnosnim pitanjima i da mu 'ne pada na pamet da žrtvuje živote tih ljudi i policajaca', javlja Mondo

Organizacijski odbor očekuje od premijera Srbije da u idućih mjesec dana poduzme sve aktivnosti kako bi oni koji eventualno pripremaju bilo kakav oblik nasilja bili procesuirani.

'Organizacijski odbor Beograd prajda poziva predsjednika vlade da priopći javnosti tko ugrožava živote policajaca i što se poduzima da oni koji pripremaju bilo kakvo ugrožavanje života budu procesuirani. Sloboda mirnog okupljanja je osnovna pretpostavka demokracije i ona ne može ovisiti o procjeni sigurnosnih službi, niti se pravo na život može štititi kršenjem ustavnih prava i zakona', navodi se u priopćenju.

Podsjetili su da su predstavnici vlasti i prošle godine govorili o sličnim 'sigurnosnih rizicima', ali da i pored toga nitko nije uhićen. Organizacijski odbor podsjeća javnost i da visokorizični skupovi, kao što su nogometne utakmice i slični događaji, nikada nisu zabranjivani bez obzira na stupanj rizika.

U takvim slučajevima, kako je naglašeno, policija se unaprijed adekvatno angažirala kako bi zaštitila građane i imovinu i osigurala skup. Organizacijski odbor je naveo i da je, za razliku od uvijek osiguranih nogometnih utakmica, Beograd prajd bio zabranjen 2009. i 2011. godine, a ustavni sud Srbije je u prosincu 2011. proglasio neustavnom zabranu iz 2009. godine, naglašavajući da je zabranom prekršena ustavom garantirana sloboda okupljanja.