RUSKA DUMA U AMERIČKOJ KAMPANJI:

Romney je kopija neuspješnih McCaina i Busha

04.09.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Prijeteća antiputinovska retorika, kojom republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Mitt Romney namjerava pobijediti Baracka Obamu na skorašnjim izborima, neće mu se isplatiti – poručili su u ponedjeljak iz ruskog parlamenta

U svom govoru u Floridi prošlog tjedna Romney je uz ovacije svojih fanova poručio da će Putin, kojeg od ranije naziva 'prijetnjom globalnoj sigurnosti', u njegovom, Romneyjevom mandatu, 'naići na malo manje fleksibilnosti, a malo više kičme'.

Aleksej Puškov, šef Duminog odbora za vanjske poslove, nazvao je Romneyja nasljednikom politike Georgea Busha mlađeg, koja je SAD uvalila u dva rata u Aziji, dok je na domaćem terenu zemlja ušla u najveću recesiju u zadnjih 80-ak godina.

Puškov je primijetio i da prema nedavnim anketama Romney zaostaje čak 15 posto za Obamom, usprkos dojmu da prvi crnoputi američki predsjednik nije opravdao mesijanska očekivanja koja su prije četiri godine pratila njegov pohod na Bijelu kuću.

Romney je još u ožujku nazvao Rusiju najvećim američkim neprijateljem. Zamjera Obami što je odustao od plana američkog raketnog štita u istočnoeuropskim zemljama i skupa s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim barem privremeno demilitarizirao zonu tvrdeći da su Amerikanci 'izdali svoje prijatelje u Poljskoj'.

Pri analizi Romneyjeve retorike valja, naravno, uzeti u obzir da je riječ o predizbornoj kampanji prepunoj populističkih obećanja, povlađivanja biračima i crno-bijelih predodžbi svijeta oko SAD-a koja podsjeća na (ne)slavnu Bushovu maksimu 'Ili ste s nama ili protiv nas'. Inače, na sličnim strahovima biračko tijelo u Rusiji mobilizira i Vladimir Putin, koji u svijetu stječe sve više pristaša kao protivnik američkom imperijalizmu, ali kod kuće i u regiji provodi politiku koja se najplastičnije opisuje upravo terminom imperijalizam.

Aleksej Puškov iz Dume Romneyja je usporedio s prošlim neuspješnim republikanskim kandidatom Johnom McCainom pretpostavljajući da desna opcija u SAD-u pokušava doprijeti do onog dijela birača koji je zabrinut što svjetska moć polako kopni iz SAD-a i koncentrira se u Aziji.