SURADNJA U KATASTROFAMA

Obama kritizirao bivšeg predsjednika Busha

04.09.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Barack Obama obećao je u ponedjeljak pomoć stradalima u uraganu Isaacu nakon pregleda poplavljenih zona u Louisiani, prekidajući na nekoliko sati izbornu kampanju kako bi obavljao dužnost američkog predsjednika.

U LaPlaceu, 50 km zapadno od New Orleansa kamo je došao kasno popodne, Obama je razgovarao s lokalnim dužnosnicima među kojima guvernerom Bobbyjem Jindalom, prije nego je krenuo u posjet četvrtima koje su preživjele visoki vodostaj prošlog tjedna.

Na licu mjesta usprkos 'ogromnim štetama', Obama je izrazio zadovoljstvo što nije bilo žrtava te je pohvalio brzinu kojom su se savezne i lokalne vlasti mobilizirale, 'jer ponekad u prošlosti nije došlo do takve suradnje potrebne za taj tip katastrofe'.

Radilo se o očitoj aluziji na uragan Katrina koji je opustošio isto područje i uzrokovao gotovo 1800 mrtvih 2005. godine. Bijela kuća republikanskog predsjednika Georgea W. Busha napadana je zbog spore reakcije.

Obama koji će u četvrtak prihvatiti u Charlotteu u Sjevernoj Karolini kandidaturu Demokratske stranke, nije izravno govorio o politici pri prolazu Louisianom te je samo primijetio da 'kad se katastrofe tog tipa dogode odustajemo od sitnih prepirki. Samo smo Amerikanci koji se brinu jednim o drugima'.

Isaac je dosegao obalu Louisiane 28. kolovoza, sedam godina nakon Katrine, te potopio državu na nekoliko dana. Visoke vode poplavile su nekoliko područja Louisiane ali nasipi izgrađeni oko New Orleansa nakon Katrine nisu popustili.