3000 VATROGASACA NA TERENU

U strašnom požaru u Portugalu poginuo muškarac

03.09.2012 u 22:49

Bionic
Reading

Jedan muškarac je poginuo u požaru koji od nedjelje bijesni u središtu Portugala, gdje su u padu helikoptera ranjene dvije osobe, dok je zbog vatre u nekoliko regija mobilizirano u ponedjeljak blizu 3.000 vatrogasaca, prema podacima civilne zaštite

Tijelo muške osobe je pronađeno blizu Ourema, u središnjem Portugalu, a radi se o 54- godišnjaku koji je pokušao spasiti svoju farmu peradi, rekao je gradonačelnik općčne, prenosi agencija Lusa. Već su dva vatrogasaca smrtno stradala tijekom gašenja požara ovog ljeta u Portugalu.

U padu protupožarnog ruskog helikoptera Kamov, dvije su osobe ozlijeđene. Helikopter je korišten u gašenju požara koji je progutao dvije kuće i jednu tvornicu.

Krajem ponedjeljka požar je i dalje napredovao na četiri fronte, ali vlasti se nadaju da će tijekom noći svježina pomoći u gašenju. U regiji Seia na sjeveru zemlje, jedno selo s dvadesetak stanovnika je evakuirano.

Ukupno se blizu 3.000 vatrogasaca bori s dvadesetak šumskih ili požara niskog raslinja diljem zemlje. Portugalska civilna zaštita je tražila pojačanja putem mehanizama europske suradnje.

Od siječnja do sredine kolovoza, požari su uništili više od 70.000 hektara šuma, prema posljednjim podacima Instituta za zaštitu prirode i šuma. Policija je objavila da je privela 41 osobu osumnjičenu za podmetanje požara.