VESNA PUSIĆ PORUČUJE

'Slovenija će imati problema ako ne ratificira sporazum'

03.09.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak za Slovensku tiskovnu agenciju STA da je uvjerena kako će se naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke, kojim Slovenija za sada uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om

Pusić je u izjavi za slovensku agenciju tijekom Bledskog strateškog foruma i nakon svog sastanka sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, na kojemu je dogovoreno da se financijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke Zdravko Rogić i France Arhar nađu u Zagrebu 18. rujna na svom drugom sastanku, rekla da vjeruje kako je moguće da oni svoje rješenje predlože nakon tri ili četiri sastanka te da bi Slovenija hrvatski pristupni ugovor mogla ratificirati još ove godine.

'Apsolutno sam uvjerena da ćemo naći rješenje. Mislim da rješenje postoji i ako ga je netko sposoban predložiti, onda su to Rogić i Arhar', rekla je ministrica Pusić u razgovoru.

Dodala je da su po njezinu uvjerenju Ljubljanska banka i ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora dva odvojena pitanja te da je od toga i drugih pitanja važnije da Zagreb i Ljubljana razvijaju dugoročno europsko partnerstvo i pomažu u stabilizaciji Unije budući da se nakon prijama Hrvatske EU neko vrijeme neće širiti, a obje države imaju iskustva u pregovorima kojima mogu pomoći državama u susjedstvu.

Slovenija hrvatski pristupni ugovor treba ratificirati najkasnije do 1. srpnja iduće godine, kad je predviđen ulazak Hrvatske u EU, a idealno bi bilo kad bi to učinila i ranije, do kraja ove godine, istakla je Pusić.

Na pitanje što bi se dogodilo ako do toga ne dođe, ministrica Pusić rekla je da to ne bi bilo dobro ni za Hrvatsku ni za Sloveniju.

'Za Hrvatsku ne bi bilo dobro ako bi na kraju sve članice EU-a ratificirale pristupni ugovor, a Slovenija ne. Ali, vjerujte mi, to ne bi bilo dobro ni za Sloveniju', rekla je Pusić.

Na pitanje očekuje li možda da će se u Sloveniji pojaviti i teškoće prilikom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, jer je bilo nekih mišljenja da bi Slovenija trebala pričekati rezultat arbitraže o granici, Pusić je rekla da takve nevolje ne očekuje ni u kojem slučaju.

'Ako pratite rad arbitražnog suda, onda znate da je vremenski plan postavljen i da se presuda može očekivati tek nakon 2014. godine. To bi značilo da Slovenija blokira cjelokupnu politiku širenja EU-a i to na osnovi nečega o čemu smo se dogovorili te što je potvrđeno i na referendumu', rekla je Pusić za STA.

'Mislim da to uopće nije na dnevnom redu. Protivljenja arbitražnom sporazumu pojavljivala su se i kod nas. No kad ozbiljna država nešto jednom potpiše, onda iza toga mora i stajati', rekla je za slovensku agenciju ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.