Svijet ODGOVOR JELINČIČU

Slovenska vlada: Istra i Dalmacija ne mogu u EU

Slovenska vlada u četvrtak je službeno odbila preporuku nacionalističkog vođe Zmage Jelinčiča da se zauzme za primitak Istre i Dalmacije u Europsku uniju.

LJUBLJANA - Slovenska je vlada pritom navela da je riječ o 'županijama, a ne državama' te da učlanjenje regija u EU ne dopušta 49. članak temeljnog ugovora integracije.

Spomenuti članak određuje da članstvo u EU može zatražiti svaka država koja dijeli zajedničke europske vrijednosti iz 6. članka toga ugovora. Istra i Dalmacija nisu države, nego županije u sastavu Hrvatske, te kao takve ne ispunjavaju uvjete za članstvo. Tako doslovce, sročeno u preciznom birokratskom jeziku, glasi objašnjenje koje je slovenska vlada dala Jelinčiču na njegov prijedlog da se zauzme za primitak Istre i Dalmacije u Europsku uniju.

Nakon sjednice na kojoj su prihvaćene dopune Rehnova prijedloga o arbitraži odgovor na Jelinčičevu predstavku podijeljen je i novinarima.

Jelinčič je u svojoj preporuci predsjedniku vlade Borutu Pahoru prije dva mjeseca zatražio da se zauzme za učlanjenje Istre i Dalmacije u EU jer one, naveo je Jelinčić tom prigodom, 'nikad u povijesti nisu bile dijelom hrvatske države'.

Čelnik parlamentarne ultranacionalističke stranke ustvrdio je da bi se uključenjem Istre i Dalmacije u EU ubile dvije muhe jednim zamahom: slovensko-hrvatski granični prijepor bio bi 'gotovo u cijelosti riješen', a Europa bi na hrvatskom Jadranu dobila 'svoju Floridu' na kojoj bi se moglo lakše trgovati nekretninama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još