Svijet NA GRANICI SA SIRIJOM

Kurdski pobunjenici ubili devet turskih vojnika i policajaca

Devet pripadnika snaga turske sigurnosti uključujući vojnike i policajce ubijeno je tijekom sukoba s kurdskim pobunjenicima blizu jugoistočne granice sa Sirijom i Irakom, objavili su u ponedjeljak tamošnji izvori.

Najmanje osmoro pripadnika sigurnosnih službi ranjeno je u sukobima koji se i dalje nastavljaju.

Borbe između turske vojske i pripadnika Radničke parije Kurdistana (PKK) pojačale su se posljednih mjeseci što neki turski službeni izvori i analitičari povezuju i sa kaosom u Siriji.

Prije dva tjedna pobunjenici su u bombaškom udaru ubili pet turskih vojnika da bi ubrzo potom vojska u protunapadu ubila 21 pobunjenika koristeći se i oružjem iz helikoptera.

Više od 40 tisuća ljudi ubijeno je u sukobima pripadnika Radničke parije Kurdistana i snaga turske sigurnosti tijekom 28 godina otkad ih nastoje spriječiti u odvajanju dijela teritorija na jugoistoku Turske, većinom naseljenog Kurdima.

Radnička partija Kurdistana proglašena je u Turskoj, SAD-u i EU terorističkom organizacijom, a neki turski službeni izvori navode da je ta organizacija direktno poduprta od strane sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i kurdskih grupa u Siriji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još