SMRTONOSNA PRIČA

Gruzijka Vera tvrdi da je Putinova majka

08.12.2008 u 13:26

Bionic
Reading

Djetinjstvo ruskog premijera Vladimira Putina obavijeno je velom tajne, a 82-godišnja starica iz Gruzije tvrdi da mu je majka

Vera Putina izjavila je da je Vladimira dala na usvajanje kada je dječaku bilo 10 godina. Vera danas živi od onoga što posije u vrtu, a široke je ruke prema svakom gostu, piše britanski Telegraph.

Kuća Vere Putine nalazi se u selu Metekhi, u blizini grada Gorija, koji je u kolovozu bio pod okupacijom ruske vojske tijekom konflikta oko Južne Osetije.

Snažno naglašene jagodične kosti i duboko usađene plave oči kao da potvrđuju navode ove starice žuljevitih dlanova.

'Bila sam ponosna što imam sina koji je predsjednik Rusije. No od rata me je zbog toga sram', kaže Vera, već devet godina uvjerena da je Vladimir Putin njezin sin. Tada ga je, naime, ugledala na televiziji.
Njenu priču podupiru i drugi seljani, ističući da je Vladimir u selu živio od druge do desete godine, kad je poslan djedu i baki u ruski grad Ochyor. U školskoj arhivi obližnjeg grada Caspija zabilježeno je da je Vladimir Putin pohađao školu u Metekhiju od 1959. do 1960. godine i da je po nacionalnosti Gruzijac.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov burno je demantirao priču. 'To uopće ne odgovara stvarnosti, sve je izmišljeno', rekao je Peskov.

Kod Vere Putine

Putin u svojoj biografiji 'Prva osoba' piše da je bio sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice te da je djetinjstvo proveo u Sankt Peterburgu. Naveo je i da je njegov djed Spiridon Putin bio Lenjinov i Staljinov osobni kuhar, kao i da su mu oba roditelja umrla od raka, majka 1998. a otac 1999. godine.

Vera Putina, međutim, tvrdi da je Vladimirov otac bio ruski mehaničar Platon Privalov, s kojim je zanijela dok je bio oženjen drugom ženom. Ona tvrdi da je njen sin, kojeg od milja zove Vova, rođen 7. listopada 1950. godine, što je točno dvije godine prije Putinovog 'službenog' datuma rođenja.

Vera se, kaže, 1952. godine udala za gruzijskog vojnika Giorgija Osepahvilija i preselila u Gruziju sa sinom. U prosincu 1960. morala ga je poslati djedu i baki u Rusiju, zbog pritisaka koje je doživljavala od supruga. Vera vjeruje sa su Vovu usvojili ljudi iz Sant Peterburga, te da su oni 'roditelji' koje opisuje u svojoj knjizi. 'Spremna sam na DNK test, ako on želi', kaže starica.

Šura Gabinašvili, bivša seoska učiteljica u Metekhiju, tvrdi da je Vladimiru predavala ruski jezik između 1958. i 1960. godine. Dodaje da je dobila prijetnje smrću ako to otkrije javnosti. Vova joj je ostao u sjećanju kao 'izuzetno bistar dječak, najpametniji u razredu'.
Kaže kako je volio ruske priče i da mu je ruski bio najdraži predmet, a volio je pecanje i hrvanje. Bio je najniži u razredu, ali je želio pobjeđivati u svemu.

Stručnjaci u Moskvi utvrdili su da je pored Vere na crno-bijeloj fotografiji koju čuva zaista ruski premijer, dok Putinova služba za odnose javnošću sve to naziva medijskom manipulacijom.

Službena verzija Kremlja jest da su Putinovi roditelji bili u četrdesetim godinama kada su ga dobili, što je 15-ak godina nakon rođenja sinova Olega i Viktora, koji su umrli u djetinjstvu. U usporedbi s autobiografijama ostalioh svjetskih čelnika, u Putinovoj nema puno detalja iz prvih 10 godina života.

Iako je informacija o Veri Putini prvi put objavljena prije osam godina, nikada nije zaživjela u medijima. Ruski medijski magnat i novinar Artyom Borovik bio je na putu za Kijev kada je poginuo u padu privatnog zrakoplova. Navodno se spremao objaviti priču o Veri Putini. Talijanski novinar Antonio Russo poslao je snimku Vere Putine iz Rusije u Italiju, a potom je ustrijeljen u blizini Tbilisija.