INFORMACIJSKE MANIPULACIJE

Tko ubija u ime Pussy Riot?

02.09.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Vijest o prošlotjednom zvjerstvu u ruskome gradu Kazanju, gdje je 38-godišnji muškarac nožem ubio dvije žene u njihovu stanu, obišla je svijet jer je počinitelj na zidu navodnom krvlju žrtava napisao poznate riječi: 'Free Pussy Riot'

Slučaj bubri od upitnika i ogledan je primjer plodnog tla za teorije zavjere. Mnogi u Rusiji pribojavaju se da su u zločinu (naknadno) prste imale i ruske obavještajne službe, koje se odavno, pogotovo od ratova u Čečeniji, sumnjiči za metode latentnog terorizma - onog terorizma koji u unutar države proizvodi država sama.

Naime, nakon što su prošlog mjeseca tri članice provokativno-performerske skupine Pussy Riot osuđene na čak dvije godine zatvora zbog huliganizma (bez razbijanja) u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja, diljem zemlje zaredali su prosvjedi podrške. Situacija je, međutim, kulminirala spomenutim dvostrukim ubojstvom koje je u istrazi odmah označeno kao djelo razbojnika – možda i psihopata, te nije dovođeno u izravnu vezu s grupom Pussy Riot.

No to nije spriječilo javne djelatnike Ruske pravoslavne crkve da prejudiciraju rezultate istrage i pokušaju staviti ubojstvo na savjest onog dijela ruske javnosti koji se usudio izraziti podršku skupini koja, uzgred, potječe iz umjetničkih i aktivističkih, a ne terorističkih krugova.

Ubrzo je u Kazanju uhićen i osumnjičenik koji je priznao zločin, ali je to unijelo novu dozu zbunjenosti u slučaj. Riječ je o Igoru Danilovskom, fakultetskom profesoru filozofije koji je prvo tvrdio da je svoju vršnjakinju i njenu 76-godišnju majku ubio zbog financijskih i emocionalnih sporova, te da je potom u panici, 'želeći prikazati zločin kao djelo esktremista', engleskim jezikom napisao na zidu krvlju ubijenih: 'Free Pussy Riot' – 'Oslobodite Pussy Riot'.

Objašnjenje koje su mediji zdušno prenijeli djeluje, međutim, prilično neuvjerljivo s obzirom na to da je riječ o visokoobrazovanom čovjeku, doktorandu koji bi trebao znati razliku između 'ekstremista' poput feministica iz Pussy Riot i, recimo, džihadskih islamista, paramilitarnih neonacista i sličnih nasilnih zločinačkih skupina koje postoje u suvremenoj Rusiji i doista ubijaju ljude.

Unutar liberalnog krila ruskog društva odmah je izražena bojazan da je zločin u Kazanju iskorišten kao provokacija obavještajnih službi ne bi li se u konzervativnijem krilu ime Pussy Riot obilježilo kao simbol zločinačkih namjera i kaosa. Neki mediji zločin su prenijeli naslovima poput 'Kazanjski ubojica zaklao dvije žene kao podršku za Pussy Riot'. 'Kazanjski ubojica – ja sam na strani Pussy Riot!' naslov je u najtiražnijem ruskom dnevniku Komsomolskaja pravda.

U ruskom društvu postoji niz nerazjašnjenih terorističkih činova za koje se sumnjiči Federaljnaja služba bezopasnosti (FSB); jedno od najpoznatijih jest miniranje četiriju stambenih blokova u trima ruskim gradovima 1999. godine.

'Demonizacija djevojaka iz Pussy Riota i njihovih pristaša dovodi do aktivacije mehanizma samoispunjujućeg proročanstva, kada se lažna analiza i ocjena situacije pretvaraju u realnost. RPC traži zaštitu hramova u očekivanju vandala – i samozvanci u ime Pussy Riota pile križeve i potpaljuju crkve. 'Ljudi koji danas pile križeve u budućnosti mogu prijeći na nasilje i ubojstva', izjavljuje protojerej Vsevolod Čaplin. I eto, već se ubojica iz Kazanja prikriva imenom grupe želeći skrenuti strelice na zlo o kojem trubi televizija', zaključuje u svome komentaru Lenta.ru.