ČEKAJU POZIV IZ HRVATSKE?

'Nikolić ne može pozvati Josipovića nakon svih izjava iz Zagreba'

02.09.2012 u 11:02

Bionic
Reading

'Iako je još jučer najavljivao kako do susreta s Nikolićem neće uskoro doći, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sada izjavljuje kako je proces unaprjeđenja odnosa Zagreba i Beograda nezaustavljiv. Analitičari daju za pravo Josipoviću jer, kako kažu, da je odmah pozdravio Nikolićev izbor i otpočeo suradnju s njim, imao bi velikih problema tamošnjoj javnosti, koja je godinama slušala samo najgore priče o Nikoliću, objasniti svoj stav. Nove vjetrove iz Zagreba oni objašnjavaju i kao rezultat pritiska Bruxellesa koji je jako zainteresiran za mirnu situaciju u regiji' piše današnja beogradska Politika

Politikin izvor blizak državnom vrhu Srbije kaže kako srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić želi susret s Josipovićem 'bilo kada i bilo gdje, ali nakon svih izjava iz Zagreba ne može očekivati da prvi uputi poziv Josipoviću'.

'Potrebno je da inicijativa dođe iz Zagreba. Malo je nezgodno predsjedniku koji je izabran na izborima koje je verificirao OEBS poručiti kako mora dokazati svoj demokratski kapacitet i očekivati da on bude oduševljen time', kaže izvor Politike dodajući kako u uredu predsjednika Nikolića još nisu zaboravili 'da Nikolić nije pozvan na Croatia sumit u Dubrovniku, nego je poziv upućen bivšem predsjedniku Borisu Tadiću s kojim se hrvatski predsjednik Josipović tom prilikom i susreo'.

Zagrebački politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je vjerovao da će hladni odnosi s Beogradom nakon izbora Nikolića potrajati samo nekoliko mjeseci i nakon toga nastaviti tamo gdje se stalo.

'Kao što sam i očekivao, predsjednik Nikolić je propustio priliku povodom proslave Oluje oštro kritizirati Hrvatsku što je Tadić činio svake godine. I to ja nazivam blagodatima nečiste savjesti. Tadić je imao čistu savjest i zato je mogao kritizirati Hrvatsku, a Nikolić i Dačić nemaju i moraju šutjeti. A to, naravno, Hrvatskoj olakšava prelaženje preko nekih vrlo nespretnih izjava gospodina Nikolića. S druge strane, došlo je do sukoba unutar Hrvatske, gospodin Josipović se, između ostalog, više oslonio na gospodina Veljka Džakulu, kao predstavnika Srba, nego na Milorada Pupovca, jer ovaj živi u dobroj mjeri od svojih privilegiranih odnosa s Tadićem. Sada je vrijeme na Džakuli da koristi svoje odnose s Nikolićem', pojasnio je Puhovski.