PRED VIŠE OD 5.000 LJUDI

Fikret Abdić iznio plan obnove Agrokomerca

01.09.2012 u 19:33

Bionic
Reading

Plan obnove Agrokomerca, tvrtke sa sjedištem u Velikoj Kladuši u BiH, koja je do konca osamdesetih godina prošlog stoljeća imala više od 16 tisuća zaposlenih, iznio je danas u pograničnom mjestu Maljevac u Karlovačkoj županiji Fikret Abdić, bivši direktor Agrokomerca

Učinio je to na skupštini Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc d.d., a kojoj se odazvalo više tisuća Velikokladušana. Maljevac je odabran jer je je nekada u tom mjestu bila zemljoradnička zadruga od koje je, kazao je Abdić, nastao Agrokomerc.

Međutim, Fikret Abdić nije bio u Velikoj Kladuši od ožujka, otkada je na slobodi nakon izdržavanja desetogodišnje kazne za ratni zločin. Kako je Hini rekla njegova kći Elvira Abdić, razlozi za to su sigurnosne prirode.

Današnji skup je održan je u krugu tvrtke Eco farm, koja se bavi proizvodnjom opreme za pčelare. Skupština je prihvatila zaključak da će se od Vlade Federacije BiH tražiti da raskine ugovore s firmama koje sada kroz zakup koriste Agrokomercove pogone te da ugovore o zakupu sklopi s njihovim udruženjem.

To ne znači, kazao je Abdić, da dioničari neće nastaviti pravnu borbi kaka bi vratili svoju imovinu u vlasništvo, ali zakup bi značio da mogu odmah prići revitalizaciji tvornice koju su stvarali i kao dioničari privatizirali još 1991. a sada nemaju nikakva prava. Usvojen je i zaključak da će međunarodne pravne poslove za ostvarivanje prava dioničara ubuduće voditi jedna odvjetnička kuća iz Zagreba. Privaćen je i Abdićev prijedlog da toj odvjetničkoj kući pripada 30 posto od svih ostvarenih sredstava.


Fikret Abdić najavio je i borbu za ostvarivanje prava tvrtke Agrokomerc Hrvatska, odnosno za povoljnije uvjete u korištenju Luke Rijeka jer, kako je rekao, postoje ugovori iz kojih je vidljivo da je Agrokomerc s Lukom Rijeka udruživao rad i sredstva.

Abdić je danas održao i politički govor u kojem je kazao da se neće uključiti u kampanju za predstojeće izbore u BiH, ali će podržati svoju stranku- Demokratsku narodnu zajednicu. Kritizirao je neke, a podržao druge pojedince iz svoje stranke.

Predsjednik Udruženja Enver Munjaković u izvještaju je naveo kako je pretvorbom status suvlasnika Agrokomerca 1991. godine steklo 7327 dioničara. Međutim, kako je rekao, 21. kolovoza 1994. Agrokomerc su oružanom silom preuzele vojne snage Federacije BiH i od tada je dioničarima onemogućeno da rade u firmi koju su stvarali, da njome upravljaju, a nemaju ni bilo kakvu naknadu, kazao je. Prema njegovim riječima, danas je na skupu bilo 5.329 dioničara, jer je toliko ljudi vratilo potpisane pozivnice na skupštinu.

Skupština je izabrala izvršni odbor s 33 člana te Upravu udruženja, a za predsjednika uprave izabran je Fikret Abdić.