GLAVNI TAJNIK UN-A

'Iran sam posjetio da bih potaknuo promjene'

01.09.2012 u 18:37

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pokušao je opravdati svoj kontroverzni posjet Iranu, kazavši kako je ovotjedno putovanje iskoristio da bi potaknuo promjene, utjecao na poboljšanje ljudskih prava i transparentnost Teherana, kada je riječ o nuklearnom programu zemlje

'Vjerujem u moć diplomacije, vjerujem u dijalog među ljudima, ali i u angažman na određenim ciljevima. Upravo sam se tome posvetio tijekom svojeg posjeta Teheranu', rekao je Ban u zračnoj luci Dubai, prije nastavka leta za UN-ovo sjedište u New Yorku.

Priznao je da nije zadovoljan sa svim odgovorima iranskih vođa s kojima je tijekom tjedna razgovarao, no odbacio je optužbe SAD-a i Izraela prema kojima je nesvjesno pomogao Teheranu sudjelovavši u radu summita nesvrstanih, koji su Iranci iskoristili da bi popravili svoj diplomatski image.


'Mislim da nije riječ ni o čemu kontroverznom. Kao glavni tajnik UN-a smijem se angažirati na suradnji i pomoći svim zemljama članicama organizacije', rekao je Ban.

Tijekom prvoga posjeta UN-ova glavnog tajnika Iranu, a nakon posjeta toj zemlji njegova prethodnika prije šest godina, Ban je prisustvovao summitu Pokreta nesvrstanih, koji čini 120 država članica, uglavnom zemalja u razvoju. Među njima su bili i najviši dužnosnici i ministri sirijske vlade koji su, kako je rekao Ban, obećali da će razmotriti njegov zahtjev za boljim pristupom međunarodnim humanitarnim radnicima koji se ondje nalaze.