UGLEDNI HARVARD

Više od 125 studenata pod istragom zbog varanja na ispitima

31.08.2012 u 11:27

Bionic
Reading

Više od 125 studenata uglednog Sveučilišta Harvard je pod istragom zbog sumnji za plagijat i varanje na završnom ispitu, piše Bloomberg News

Radi se o najvećem 'skandalu prevare' na poznatom američkom sveučilištu, kazali su dužnosnici Harvarda.

Svi osumnjičeni studenti su iz klase od 250 studenata preddiplomskih studija. Optužena skupina morat će se suočiti s Upravnim odborom Harvarda.

Dužnosnici su izjavili da su otkrili sumnjive sličnosti prilikom čitanja studentskih završih ispita. Ako im se dokaže krivnja, mogli bi biti udaljeni s tog sveučilišta na jednu akademsku godinu.

Dok su dužnosnici priopćili da ne žele otkriti imena studenata niti naziv kolegija koji su pohađali, u izvješću Harvarda stoji da se radi o predmetu Uvod u Kongres, koji je slušalo 279 studenata.

Boston Globe je dobio kopiju pisma koje je dekan Harvarda poslao studentima. U njemu između ostaloga stoji sljedeće:

'Dragi studenti,

Pišem vam da bih vas upozorio na vrlo uznemirujuće optužbe o akademskom nepoštenju u koje je uključen značajan broj studenata Harvarda te da vas podsjetim na dužnost svakog studenta da prihvati naše ideale vezane za akademski integritet, kao i posebne propise kojima su uređeni.

...

Sa svakim studentom čiji je rad pod kontrolom već je kontaktirao Upravni odbor. Ako Uprava Sveučilišta nije kontaktirala s vama, to znači da vaš rad nije pod istragom Upravnog odbora.

U narednim tjednima Upravni odbor će se sastati sa svakim studentom čiji je rad upitan, nastojeći razumjeti sve relevantne činjenice, te će utvrditi jesu li ikakva profesorska pravila bila prekršena. Do danas Odbor još nije donio nikakvu odluku.'