Svijet ASSANGE U INTERVJUU

'Sve će se riješiti diplomacijom ili nakon nekog neočekivanog događaja'

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ocijenio je da će se njegova situacija riješiti za šest ili 12 mjeseci diplomacijom ili nakon nekog neočekivanog međunarodnog događaja, u intervjuu koji je u četvrtak navečer emitirala ekvadorska televizija

'Vjerujem da će se to riješiti u šest ili 12 mjeseci, tako sam izračunao', kazao je 41-godišnji Australac na tv postaji Gama koja ga je intervjuirala u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje boravi od 19. lipnja kako bi izbjegao izručenje u Švedsku i moguće izručenje u SAD koje bi moglo uslijediti.

'Situacija će se riješiti diplomacijom ili neočekivanim događajem u svijetu koji ne možemo predvidjeti, poput rata Zapada protiv Irana, predsjedničkih izbora u SAD-u ili prekida krivičnog gonjenja od strane švedske vlade', dodao je on.

Assange je kazao da usprkos činjenici da se sklonio u veleposlanstvu mora 'nastaviti borbu' te istaknuo da se 'ne radi samo o gonjenju pojedinca nego i organizacije'.

Assange se skriva u londonskom veleposlanstvu Ekvadora više od dva mjeseca nastojeći tako izbjeći izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Ekvadorski predsjednik dao je azil Assangeu smatrajući da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog objave tajnih američkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici Wikileaksa a za što bi mogao dobiti i smrtnu kaznu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još