ORUŽJE PO ŠKOLSKIM HODNICIMA

Naoružani studenti haraju Coloradom

30.08.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Više od 30 godina Sveučilište Colorado provodilo je razborite odredbe o zabrani oružja na kampusima. Zabrana je dobro funkcionirala do ožujka, kada je Vrhovni sud te američke savezne države prihvatio žalbu jednog studenta da zabrana krši državni zakon koji građanima omogućuje dozvole za 'skriveno nošenje' oružja u javnosti. Rezultat - jesenski semestar započeo je uz novi smještajni blok za studente s dozvolom za oružje

Mladi ljubitelji oružja, stariji od 21 godinu, stanovat će u izdvojenim dijelovima kampusima Boulder i Colorado Springs, gdje će imati sefove za pohranu oružja kada se od njega odluče razdvojiti. Mogu ga predati na čuvanje i policiji. Iako neće moći dijeliti životni prostor s maloljetnicima u studentskim domovima, moći će nositi oružje u učionicama i bilo gdje drugdje, osim na pojedine sportske i kulturne događaje, piše New York Times.

Isto vrijedi i za sve druge javne kampuse u državi Colorado. Nitko još ne zna koliko će biti naoružanih po školskim hodnicima, ali se procjene kreću u stotinama studenata.

Preustroj smještaja na kampusima ne bi bio potreban da državni zakonodavci nisu popustili pod pritiscima lobija zagovaratelja prava na nošenje oružja i 2003. usvojili neodgovoran zakon koji legalizira nošenje oružja u javnosti ukoliko je ono skriveno od pogleda. Slični zakoni na snazi su u 35 saveznih država. No osobito prijetećim čini se upravo u Coloradu, jer se tamo odvio čitav niz užasavajućih oružanih napada, od kojih je posljednji onaj u Aurori, na projekciji filma o Batmanu, gdje je student Sveučilišta Colorado James Holmes u srpnju ubio 12 i ranio 58 ljudi.

Većina građana Colorada nije u ropskom odnosu prema oružanom lobiju: na državnom referendumu 2000. godine 70 posto glasača podržalo je zatvaranje zloglasne rupe u zakonu koja je omogućavala neograničenu i neregistriranu prodaju oružja.