MANIJAK I(LI) PROVOKATOR?

Iskasapljene žene uz poruku: Free Pussy Riot

30.08.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Ruski mediji bruje o umorstvu dviju žena u gradu Kazanu: nepoznati počinitelj ubio ih je u stanu nožem prije nekoliko dana, a iza njega je na zidu ostala krvlju ispisana parola na engleskom: 'Free Pussy Riot'

Riječ je o sloganu koji posljednjih mjeseci kruži svijetom kao podrška oporbeno nastrojenim punk performericama iz gore navedene grupe, pogotovo nakon što su tri od njih u Moskvi osuđene na nevjerojatnih dvije godine zatvora zbog huliganskog ponašanja u Hramu Hrista Spasitelja u predizborno vrijeme.

Identitet ubijenih Kazanjki ne navodi se, osim podatka da je riječ o 76-godišnjoj penzionerki i njenoj 38-godišnjoj kćerki.

U istražnom komitetu republike Tatarstan zločin su za dnevnik Kommersant prokomentirali na sljedeći način: 'Ne stoji tvrdnja da je počinitelj upravo pristaša Pussy Riota. Istražitelji smatraju da je riječ o narkomanu u pljačkaškom pohodu ili o luđaku. Počinitelj je mogao vidjeti priču o Pussy Riot na televiziji i s obzirom na svoje stanje odlučio napisati te riječi.'

No ljudi bliski zatvorenim aktivisticama, koje su prosvjedovale protiv mezalijanse režima Vladimira Putina i Ruske pravoslavne crkve, pribojavaju se da je riječ o provokaciji obavještajnih službi kako bi se neočekivano snažna simbolika Pussy Riota, kao otpora restauraciji diktature i strahovlade u Rusiji, dodatno demonizirala u konzervativnom dijelu društva.

'Isprva nisam mogao vjerovati da istražitelji govore to što govore. Sada mislim da je to vrlo vjerojatno provokacija. Poznato je da naše tajne službe neprekidno prate slučaj Pussy Riot i zato ne mogu ništa isključiti', izjavio je Kommersantu Pjotr Verzilov, suprug zatvorene članice skupine Pussy Riot, Nadježde Tolokonnikove.

Rusiju nakon drakonske kazne trima aktivisticama potresa blag informacijsko-provokacijski rat. Prije nekoliko dana nepoznata ženska skupina Narodnaja volja u Čeljabinskoj oblasti je preuzela odgovornost za seriju prepiljenih pravoslavnih križeva. Tvrde da se time 'osvećuju' za zatvaranje Pussy Riot koje, inače, u svom inkriminiranom ekscesu u Hramu Hrista Spasitelja nisu dirale crkveni inventar. U ovom trenutku nema konkretnijih podataka o tome je li riječ o huliganskom činu stvarne gerile ili - kako neki strepe - provokaciji obavještajnih službi ne bi li se podigla razina straha i zaoštrili antagonizmi unutar društva, a time i postigla tolerancija na brutalnu represiju prema svim budućim oblicima subverzivnog djelovanja.