Svijet SEDAM GODINA ZATVORA

EU žali zbog potvrde osuđujuće presude Timošenko

Europska unija je u srijedu izrazila žaljenje zbog odluke ukrajinskog Prizivnog suda koji je odbacio žalbu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, potvrđujući presudu na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti, i priopćila da je 'duboko razočarana' što ta odluka onemogućuje Timošenko sudjelovanje na predstojećim izborima

'Sa žaljenjem smo primili ishod žalbe i duboko smo razočarani zbog posljedica aktualne situacije koja važnim pripadnicima oporbe onemogućuje sudjelovanje na parlamentarnim izborima nakon procesa na kojima nisu poštivani međunarodni standardi po pitanju transparentne, nezavisne i pravedne procedure', priopćio je glasnogovornik vanjskih poslova EU-a Michael Mann.

Timošenko (51) služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena prošle godine jer je 2009., bez odobrenja vlade kojoj je bila na čelu, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu. Julija Timošenko osporavala je presudu smatrajući je političkom osvetom predsjednika Viktora Janukoviča. Taj je slučaj izazvao ozbiljnu krizu u odnosima između Kijeva i Zapada koji osuđuje političku pozadinu tog procesa i traži oslobađanje Timošenko.

Parlamentarni izbori, na kojima Timošenko sada ne može sudjelovati, najavljeni su za 28. listopada. Timošenko je trebala predvoditi izbornu listu svoje stranke, a na njoj se na petom mjestu nalazio i Jurij Lutsenko koji je također osuđen zbog zloupotrebe vlasti i služi četverogodišnju kaznu zatvora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još