ZABRANJENO KUPANJE

Fekalije iz Meksika zapljusnule San Diego

29.08.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Više od 60.000 hektolitara otpadnih voda izlilo se iz kanalizacije u meksičkom Playas de Tijuana i rezultiralo zatvaranjem plaža s obje strane granice Meksika i SAD-a

Incident je rezultat oštećenja velikog kanalizacijskog odvoda Farallon Collector, koji se nalazi na kilometar udaljenosti od granice. Oštećenje je navodno uzrokovano nizom potresa koji su pogodili to područje.

Istjecanje otpadnih voda započelo je u ponedjeljak poslijepodne, radovi na sanaciji trajali su cijeli utorak, a očekuje se da će se problem riješiti do kraja današnjeg dana.

Čelnici San Diega potvrdili su da su znakovi opasnosti postavljeni na svim plažama, od granice prema sjeveru do plaže Imperial, a tamo će se nalaziti sve dok se testiranjem ne pokaže da je morska voda sigurna za plivanje i druge aktivnosti.

Paloma Aguirre, šefica odjela za zaštitu okoliša u američko-meksičkoj organizaciji Wildcoast, tvrdi da je do izlijevanja kanalizacije došlo zbog zastarjele kanalizacijske infrastrukture u Tijuani.

'Izlijevanje kanalizacije u ocean kod Playasa ugrožava zdravlje kupača na obje strane granice i naglašava potrebu za poboljšanjem sustava otpadnih voda u pograničnom području', priopćila je Aguirre.