NIN:

Ukida se pretplata za Radio Televiziju Srbije?!

29.08.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Vlada Srbije, najvjerojatnije u nekoliko idućih mjeseci, ukinut će pretplatu za Radio Televiziju Srbije (RTS), a osim toga, ukinut će najmanje još 35 neporeznih i parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i gospodarski subjekti, saznaje NIN od dobro obaviještenih izvora u srpskoj vladi

Iako je prethodnih dana Mlađan Dinkić, ministar financija i gospodarstva, najavljivao da će nova vlast uskoro ukinuti čak 104 od ukupno 371 neporeznog nameta kojima je opterećeno srpsko gospodarstvo, NIN saznaje da će se ukinuti tek između 35 i 40 naknada, dok će ostatak biti ili prebačen u regularni porez ili će se plaćati kao naknada za korištenje javnog dobra.

Osim pretplate, Srbija će ukinuti namet za poduzetničke lokale i mala poduzeća, slivno-vodne naknade za šumsko, građevinsko i poljoprivredno zemljište, naknade za skloništa, šumarinu i naknade za motorna vozila koja zagađuju okoliš, piše Blic.

Iako još uvijek nema precizne računice koliko bi gospodarstvo i građani uštedjeli ukidanjem tih parafiskalnih nameta, procjena je da bi uštede mogle iznositi od 10 do čak nekoliko desetaka milijardi dinara na godišnjoj razini.

S druge strane, u novinarskim udruženjima protive se ukidanju pretplate za RTS, pogotovo ukoliko država planira financirati javni servis iz republičkog budžeta.

Tako se u priopćenju UNS-a navodi da postoji zakonska osnova za financiranje RTS-a i da, ukoliko želi promijeniti način financiranja, država mora osigurati zakon koji će jamčiti ekonomsku nezavisnost RTS-a, ali i mehanizme kako bi se taj zakon provodio.