NAKON ČETIRI GODINE

Sj. Koreja i Japan ponovno 'razgovaraju'

29.08.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Odnosi Tokija i Pyongyanga potpuno su prekinuti u kolovozu 2008. zbog ranijih nesuglasica i inzistiranja Sjeverne Koreje da nastavi s razvojem nuklearnog programa

Sjeverna Koreja prvi put nakon četiri godine pregovarat će s Japanom. Pregovori koji će se održati u Kini zapravo su pripravni pregovori kojima će Japan pokušati 'opipati' način razmišljanja novog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i njegove stavove o otvaranju svoje izolirane i osiromašene komunističke države prema svijetu, javlja Guardian.

Odnosi Tokija i Pyongyanga potpuno su prekinuti u kolovozu 2008. zbog ranijih nesuglasica i inzistiranja Sjeverne Koreje da nastavi s razvojem nuklearnog programa.

Velika prepreka u odnosima dviju zemalja bile su otmice Japanaca 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Upravo tu osjetljivu temu Japan će pokušati otvoriti za pregovora u Kini jer je Sjeverna Koreja priznala otmice 13 Japanaca koji su trebali obučavati sjevernokorejske špijune, ali s prekidom pregovora prije četiri godine prekinuta je i istraga otmica.