SUSRET U TEHERANU

Treba li se Zapad bojati Pokreta nesvrstanih?

29.08.2012 u 12:36

Bionic
Reading

U Teheranu se od nedjelje održava 16. summit Pokreta nesvrstanih koji je privukao oko 7.000 uglednika i predstavnika iz više od 100 zemalja, od čega 35 šefova država, uključujući Muhameda Morsija, novoizabranog predsjednika Egipta, te glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji će na marginama sastanka zatražiti od najviših iranskih dužnosnika da učine napredak što se tiče nuklearnog naoružanja

Naredne tri godine Iran će predsjedati pokretom koji je formiran još davne 1961. kao protuteža supersilama. Premda se mnogi pitaju kakva je točno uloga tog pokreta koji je zapravo relikt Hladnog rata, oči zapadnih sila s razlogom su uprte prema Iranu, jer je to očigledan dokaz da američke sankcije nisu učinkovite koliko se očekivalo.

Nema sumnje da će iransko vodstvo nastojati odvratiti međunarodni pritisak i pohvaliti se diplomatskom podrškom koju još uvijek uživa u nekim dijelovima svijeta. Iranske vlasti su najavile obilazak znanstvenih i tehničkih jedinica da bi istovremeno pokazale svoje znanstveno junaštvo i svoje miroljubive namjere. Prema pisanjima američkih medija, publika će na summitu biti uglavnom blagonaklona. Naime, većina država u Pokretu nesvrstanih je skeptična zbog dvostrukog standarda koji samo određenima daju ovlasti za posjedovanje nuklearnog arsenala. To će uglavnom i biti jedna od točaka dnevnog reda.

Osim toga, summit će se baviti pravičnim ekonomskim razvojem, pitanjem siromaštva i gladi u svijetu, što iranski mediji stavljaju kao središnju točku, zatim reformom velikih međunarodnih organizacija, kao i izraelsko-palestinskim sukobom koji je neiscrpna tema svih dosadašnjih susreta tog pokreta. Pretpostavlja se da će se razgovarati i o Siriji, čiji režim Teheran snažno podupire. Ruski izaslanik u Pokretu nesvrstanih navodno je izrazio nadu da će odluke summita 'dovesti do razvoja političkog rješenja sirijske krize'.


No to je ipak malo vjerojatno. Sirijski premijer Vael al Halki i ministar vanjskih poslova Valid Mualem će također prisustvovati, ali kako Reuters ističe, većina članova Pokreta već je osudila sirijski režim u Ujedinjenim narodima.

U svakom slučaju, ovotjedni summit u Teheranu predstavlja različite taktičke izazove za Pokret. Ne samo da je Sirija podijelila članove, već su i neki zapadni diplomati nagađali da umjerene države neće biti zadovoljne time što ih se koristi u iranskoj nuklearnoj borbi sa Zapadom. No Foreign Policy postavlja dobro pitanje: hoće li Pokret nesvrstanih imati smisla u svijetu u kojem mnogi vide pad američke i europske snage u odnosu na Indiju, Južnoafričku Republiku i Kinu? Te države su stekle ugled i novu težinu u tijelima poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. A uz sve to, SAD je podupro Indiju za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti.

Treba se stoga s pravom zapitati što će se dogoditi kada neki od najvažnijih igrača Pokreta nesvrstanih postanu dio globalnog establišmenta?