REPUBLIKANCI NA FLORIDI

Romney stigao na konvenciju zasjenjenu uraganom

28.08.2012 u 22:05

Bionic
Reading

Vjerojatni republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney stigao je u utorak u Tampu na Floridi, gdje će zajedno sa stranačkim kolegama pokušati vratiti političku težinu skraćenoj konvenciji i spriječiti da se njegova pollitička poruka utopi u uraganu Isaacu koji hara američkom obalom Meksičkog zaljeva

Kad se konačno prime posla nakon što im je Isaac za jedan dan odgodio početak i skratio konvenciju, očekuje se da će stranački delegati potvrditi Romneya kao kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u studenom. Glavni govornici prve večeri konvencije bit će Romneyeva supruga Ann i guverner New Jerseya Chris Christie. Sam Romney bit će pokraj supruge kad se uputi za govornicu, iako je prvotni plan bio da ne bude pretjerano istaknut do četvrtka navečer, kad će prihvatiti stranačku nominaciju.

Republikanci silno žele uspjeh konvencije, ali su suočeni s velikim izazovom - moraju pomoći Romneyu da ostavi agresivan i dojmljiv nastup zbog kojeg bi birači odlučili njime zamijeniti predsjednika Barcka Obamu, ali istodobno moraju biti pažljivi i sućutni s onima kojima prijeti uragan. I sami stranački delegati moraju paziti da ne iskažu neprilično veselje u tim okolnostima, iako su konvencije uobičajeno parada blještavila i radosti.

Isaac je u utorak od tropske oluje službeno prešao u uragan 1. kategorije, s vjetrovima snage 120 kilometara. Tampa je ostala pošteđena najveće njegove snage, ali je Isaac na putu prema Louisiani i možda će pogoditi i New Orleans, koji je 2005. preživio kalvariju u naletu Katrine, uragana 3. kategorije.

Osim što bi pretjerano veselje u tim okolnostima doista bilo kontraproduktivno, republikanci su užasnuti mogućnosšću da u slučaju težih posljedica udara uragana snimke s njihovog najvažnijeg predizbornog skupa moraju dijeliti televizijske ekrane s prizorima kataklizme na američkom tlu.

Republikanska konvencija završit će u četvrtak Romneyevim prihvaćanjem stranačke nominacije, koji će prenositi i televizija. Bit će to njegov o najvažnije obraćanje javnosti u dosadašnjem političkom životu, kojim kreće u posljednjih deset tjedana borbe za položaj američkog predsjednika, o kojem će Amerikanci odlučiti 6. studenoga.