SUSRET S VAN ROMPUYEM

Rajoy: Grčki izlazak iz eurozone kolektivni neuspjeh Europe

28.08.2012 u 19:56

Bionic
Reading

Španjolski premijer Mariano Rajoy u utorak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem ocijenio kako bi izlazak Grčke iz eurozone bio 'kolektivni neuspjeh Europe'

'Izlazak Grčke ili nečije napuštanje eurozone bio bi kolektivni neuspjeh Europe' rekao je Rajoy i dodao da je Grčka bila važna tema razgovora s Van Rompuyem. 'Rekao sam svoje mišljenje, Grčka vlada ispunjava svoje obveze, uvjereni smo da će poštovati svoje proračunske obveze', kazao je Rajoy, inzistirajući na potrebi zadržavanja te zemlje u eurozoni jer bi svaka druga opcija bila neuspjeh.

Van Rompuy je kazao da je članstvo Grčke u eurozoni nesporno, 'ali samo primjenom jakih mjera svake države članice i jakih skupnih mjera', kazao je Van Rompuy, dodavši da se samo tako može prebroditi kriza.

Rajoy je naglasio važnost 'napredovanja prema osnivanju bankarske i fiskalne unije' i naglasio kako bi bankarska unija, koja bi vršila nadzor izravne rekapitalizacije banaka, trebala biti formirana do prosinca ove godine.

To je za Španjolsku vrlo važna tema jer joj je eurozona obećala kredit od 100 milijardi eura za banke, ali vlada ne želi da taj iznos bude uračunat u španjolski javni dug. Van Rompuy pohvalio je odlučnost Rajoyove vlade u provedbi reformi i naglasio da je EU spreman zajamčiti zajam spasa za španjolske banke, čim se to formalno zatraži.